'Otvoreni Balkan'

Košarac pozvao državu da slijedi Dodika

On je podsjetio da je pristupanje BiH regionalnoj inicijativi 'Otvoreni Balkan' razmatrano na sjednici Predsjedništva BiH, na prijedlog srpskog člana Milorada Dodika, ali da je ovaj proces blokiran zbog nedostatka volje političkih predstavnika...
Vijesti / Flash | 10. 11. 2021. u 12:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izrazio je ponovnu podršku inicijativi 'Otvoreni Balkan' (Open Balkan), koja predstavlja šansu za prosperitet na zapadnom Balkanu, te stabilan osnov za privlačenje investicija, veći ekonomski rast i smanjenje nezaposlenosti u regiji- priopćeno je iz tog ministarstva.

On je podsjetio da je pristupanje BiH regionalnoj inicijativi 'Otvoreni Balkan' razmatrano na sjednici Predsjedništva BiH, na prijedlog srpskog člana Milorada Dodika, ali da je ovaj proces blokiran zbog nedostatka volje političkih predstavnika iz Federacije BiH.

- Slijedeći političko opredjeljenje člana Predsjedništva BiH Dodika i njegovu podršku 'Otvorenom Balkanu', u predstojećem periodu ćemo intenzivirati kontakte s ministrima energetike, poljoprivrede, trgovine i turizma Srbije, kao države koja je pokretač ove regionalne inicijative. Sastanci s ministrima iz Srbije su primarni koraci kojе ćemo preduzeti u cilju dobijanja dodatnih informacija i konkretnih detalja u vezi sa pristupanjem ovoj inicijativi - poručio je Košarac.

Najavio je da će, nakon kontakata s nadležnim ministrima Srbije, razgovarati i s predstavnicima Sjeverne Makedonije i Albanije, koje su takođe članice inicijative „Otvoreni Balkan“.      

Ministar Košarac je ocijenio da je pristupanje „Otvorenom Balkanu“ odlična prilika za domaći privredni sektor, budući da će omogućiti olakšanu trgovinu robama i uslugama, dodatni razvoj vanjskotrgovinskog prometa, te slobodno kretanje ljudi i kapitala između zemalja zapadnog Balkana.

- Nerazumno je i neprihvatljivo to što se političko Sarajevo protivi ovoj inicijativi i to iz isključivo politikantskih razloga. Domaći gospodarstvenici su žrtve takve politike i trpe najveće posljedice - smatra Košarac.

Podsjetio je da su institucije Republike Srpske potvrdile svoje opredjeljenje pristupanju inicijativi „Otvoreni Balkan“.

- Pozivam institucije na nivou BiH da slijede politiku člana Predsjedništva BiH Dodika i da u interesu domaćeg privrednog sektora daju podršku inicijativi 'Otvoreni Balkan' - istaknuo je ministar Košarac, navodi se u priopćenju.    

Kopirati
Drag cursor here to close