Pisamce

Bećirović pozvao Čovića na ostavku

U pismu upućenom čelniku HDZ-a BiH, Bećirović je naveo kako je ''blokada države i državnih organa opasan antiustavni čin sa nesagledivim posljedicama''.
Vijesti / Politika | 15. 11. 2021. u 12:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ili počnite raditi ili podnesite neopozivu ostavku!'', poručio je izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović predsjedavajućem Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganu Čoviću pozivajući ga da ''prekine blokadu najvišeg zakonodavnog organa Bosne i Hercegovine''.

U pismu upućenom čelniku HDZ-a BiH, Bećirović je naveo kako je ''blokada države i državnih organa opasan antiustavni čin sa nesagledivim posljedicama''.



''Zato prekinite s takvom politikom i deblokirajte Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Krajnje je vrijeme da shvatite da građani i narodi u Bosni i Hercegovinu ne mogu i ne smiju biti taoci neodgovornih političara! U temeljima pravne, demokratske i europske države je dužnost poštovanja i pridržavanja ustava, zakona, poslovnika i pravnog poretka. U istinskim europskim vrijednostima dominira imperativna maksima koja nalaže konzistentno pokoravanje zakonima – a ne neodgovornim političarima i njihovim subjektivnim voljama i procjenama'', naveo je u pismu dužnosnik SDP-a dodajući kako mjesecima traži deblokiranje rada Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Naveo je kako je blokada rada Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH opasna i nedopustiva avantura s obilježjima antiparlamentarizma kao jednog od temeljnih karakteristika totalitarnih režima.

''Blokada rada najvišeg zakonodavnog organa države Bosne i Hercegovine je opasno podrivanje Daytonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i Poslovnika o radu Doma naroda. Ovakva praksa je neprihvatljiva i zato javno tražim da, napokon, prekinete s takvim destruktivnim političkim djelovanjem.

Vaše neodgovorno djelovanje je izravan udar na principe pravne i demokratske države. Bez pravne države nema mira, nema istinske demokratije, nema ljudskih prava i građanskih sloboda, nema ravnopravnosti i osjećaja sigurnosti. Kao osobi koja se u javnosti predstavlja nositeljem europskih vrijednosti, skrećem Vam pažnju na činjenicu da su svi najviši pravni akti država Europske unije, uključujući i Ugovor o Europskoj uniji, princip pravne države pozicionirali na najviše mjesto među postulatima po kojima ti sustavu funkcioniraju'', piše Bećirović u pismu Čoviću.

Poručio mu je da to što radi ''predstavlja pokušaj antiustavnog zarobljavanja zakonodavne vlasti države Bosne i Hercegovine''.

''Nakon što ste prethodnih godina zarobili cijeli bh. entitet FBiH, sada ste odlučili da aktivno sudjelujete i u pokušaju zarobljavanja državnih organa vlasti.  Vrijeme je da se zaustavite i da shvatite da je zakonodavna vlast jedan od temeljnih stubova pravne države. Odgovorni, profesionalni i efikasni zakonodavni organi vlasti su za građane najbolji štit od nesigurnosti i anarhije. Narušavanje rada najvišeg zakonodavnog organa je drsko oduzimanje fundamentalnih prava ljudima koji žive u Bosni i Hercegovini. Otkud Vam to pravo? Na bazi kojih pravnih akata vodite takvu antiustavnu i antieuropsku politiku? Krajnje je vrijeme da odgovorite na ova i slična pitanja. Gospodine Čoviću, Ponovo Vas, kao predsjedavajućeg Doma naroda, pozivam, da u najkraćem roku, počnete raditi posao za koji ste zaduženi i skupo plaćeni i sazovete sjednicu najvišeg zakonodavnog organa države Bosne i Hercegovine. Parlament, osim ustavotvorne, zakonodavne, kontrolne i drugih funkcija, treba da obavlja i funkciju povezivanja i sinteze zahtjeva, volja i interesa cijelog društva prema državi i njenim institucijama. U tom smislu, gospodine Čoviću, kao predsjedavajući Doma naroda, trebate prednjačiti u afirmaciji demokratske političke kulture i evropskih demokratskih vrijednosti, a ne biti kreator i promotor destruiranja pravne države i evropskih standarda'', napisao je Bećirović.

Kopirati
Drag cursor here to close