Opet zapelo

Kada će biti izabran komesar policije u HNŽ-u?

Natječaj je odavno završen, razgovori s kandidatima obavljeni, ali imena izabranih još nisu dostavljena županijskoj skupštini.
Vijesti / Flash | 23. 10. 2021. u 09:21 Bljesak.info
Izbor komesara u HNK

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada je u svibnju Komisija za izbor i imenovanje Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije objavila ponovljeni natječaj za imenovanje Neovisne komisije za izbor i reviziju, pojavila se nada da će nakon šest godina ova županija napokon dobiti komesara policije.

Natječaj je odavno završen, razgovori s kandidatima obavljeni, ali imena izabranih još nisu dostavljena županijskoj skupštini.

Dogovor u tijeku

Od svibnja pa do danas izvršena je selekcija prijavljenih 39 kandidata i s njima je obavljen intervju, ističu iz Komisije za izbor i imenovanje Skupštine HNŽ.

"Trideset i dva kandidata su pristupila intervjuu, od ta 32 njih 20 je bilo iz civilnog društva, a 12 je bilo zaposlenika MUP-a. Završili smo intervju i sada je u tijeku dogovor oko izbora najboljih kandidata", kazala je predsjednica Komisije za za izbor i imenovanje Skupštine HNŽ-a Julineta Jurić.

Ministar unutarnjih poslova HNŽ Slađan Bevanda, koji je do sada rukovodio cijelim ministarstvom, kaže kako je loptica sada na skupštini HNŽ, odnosno na komisiji za izbor i imenovanje.

"Čuo sam da su kandidati jako kvalitetni, na skupštinskom tijelu za odabir odnosno izbore i imenovanja je da odabere članove Neovisne komisije za izbor i reviziju koja će kasnije raspisati natječaj i provesti cijelu proceduru imenovanja komesara".

Unutarstranački dogovor

Sve upućuje na to da je kod izbora komisije zapelo zbog politike. Naime, čeka se unutarstranački dogovor o kandidatu koji bi bio predložen za novog komesara policije.

Zastupnik u skupštini HNK Slaven Raguž ističe kako su i MUP, ali i cijeli kanton dugogodišnji taoci politike ove dvije vladajuće stranke-SDA i HDZ-a.

"Evo već godinama se ne mogu ili ne znaju ili ne žele dogovoriti po pitanju toga i ja ne vidim što bi se to moglo promijeniti u okolnostima da dođe do imenovanja komesara policije tako da mislim da će ovaj kaos i pat pozicija trajati još dugo", istaknuo je Raguž.

Nedostatak komesara najviše osjeća policija. Ugrožena im je egzistencija, onemogućeno napredovanje u službi, a oko 50 službenika ne može otići u mirovinu jer im nema tko potpisati rješenja.

"Ja evo kao policajac pred mirovinu još sam u činu starijeg policajca i najvjerojatnije s tim činom da ću otići u mirovinu. To je oko 300 KM manje na moju plaću nego da sam recimo imao čin mlađeg inspektora", kazao je predsjednik Sindikata policije HNŽ-a Nail Balić.

MUP-u HNŽ nedostaje oko 250 policajca a natječaj za prijem novih službenika ne može biti proveden dok ne bude izabran komesar. Budući da se razgovor s kandidatima za Neovisnu komisiju vodi skoro četiri mjeseca, na izbor novog komesara čekat će se još neko vrijeme.

Kopirati
Drag cursor here to close