Pregovori

Policijski komesar u HNŽ: Rješenje na vidiku?!

''Riječ je o rukovodnoj poziciji kakvu postojeća zakonska rješenja ne prepoznaju i koja, zapravo, ne postoji ni u jednom kantonalnom MUP-u!'', navodi Avaz.
Vijesti / Politika | 07. 06. 2022. u 16:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bit ćemo zadnji kanton koji će dobiti komesara. Moguće je i da se uvede taj institut zamjenika, sve opcije su na stolu'', rekao je za Dnevni avaz predsjednik Županijskog ogranka HDZ-a BiH Stjepan Bošković, koji uz Edina Mušića iz SDA, vodi pregovarački proces između vladajućih SDA i HDZ BiH u HNŽ po pitanju izbora policijskog ravnatelja.

Avaz tvrdi da je proces ''iznjedrio cijeli paket konačnog rješenja, koji predviđa čak i  uvođenje zamjenika komesara policije''.

''Riječ je o rukovodnoj poziciji kakvu postojeća zakonska rješenja ne prepoznaju i koja, zapravo, ne postoji ni u jednom kantonalnom MUP-u!'', navodi Avaz.

Sarajevske novine dodaju kako je iz pregovaračkih timova obje stranke potvrđeno da je za realizaciju ovog paketa potrebno, najprije, izmijeniti Zakon o Unutarnjim poslovima HNŽ. Nakon toga bi „odledili“ proces izbora i imenovanja Nezavisnog odbora, a potom izbor komesara i zamjenika komesara.

U finalizaciji brušenja paketa zapelo je, tvrdi Avaz, u vezi izbora članova Nezavisnog odbora, procesa koji je lani zastao nakon intervjua prijavljenih kandidata, jer su se obje strane usmjerile na to kome će se „prikloniti“ sedmi član iz reda Srba ili, pak, ostalih.

Također, posljednje informacije ukazuju na to da će, u slučaju da će se izmjene zakonskih rješenja, neophodnih, za realizaciju „paketa“ pred Vladom HNK naći u petak.

Kopirati
Drag cursor here to close