Traži hitnu reakciju

Čampara pozvao Inzka da iskoristi ovlasti

Skupština Zeničko-dobojskog kantona, većinom glasova zastupnika, izglasala je na zasjedanju po skraćenom postupku sporne izmjene i dopune Zakona o unutarnjim poslovima ZDK.
Vijesti / Politika | 25. 06. 2021. u 18:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona (ZDT) na današnjoj sjednici Skupštine ZDK oglasio se federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara, a koji je odluku vladajuće koalicije u ZDK nazvao direktnim pokušajem stavljanja policije pod političku kontrolu.

"Pozivam visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini gospodina Valentina Inzka da iskoristi svoja ovlaštenja i pod hitno donese odluku o suspenziji primjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona", rekao je Čampara.

Politička kontrola

Skupština ZDK, dodao je, zadala je direktan udarac neovisnosti policije u ZDK, a samim tim i cjelokupnom sigurnosnom sustavu Bosne i Hercegovine, prenosi N1.

"Navedeni zakon ne smije biti primijenjen jer on omogućuje direktnu političku kontrolu nad radom kantonalne uprave policije, a što smatram neprihvatljivim. Bosna i Hercegovina je demokratska zemlja koja mora imati profesionalnu, efikasnu, neovisnu i depolitiziranu policijsku strukturu na svim nivoima vlasti. Svaki pokušaj uspostavljanja policije lojalne politici tj. režimu mora biti spriječen", istaknuo je Čampara, i dodao:

"Vlast u ZDK oglušila se na sve apele OHR-a i Ambasade SAD-a u BiH koji već duže vrijeme pozivaju da se izmjene i dopune Zakona o unutarnjim poslovima ZDK povuku s dnevnog reda. Toliki otpor političara nasuprot mišljenja stručne javnosti, policijskih službenika, OHR-a i Ambasade SAD-a najbolje govori o interesima, željama i namjerama političkih struktura da policiju stave pod svoju kontrolu".

U ovom trenutku postoji jasna disharmonija, smatra Čampara, između federalnih i kantonalnih propisa kada je riječ o organizaciji rada uprava policije što predstavlja izravnu prijetnju funkcionalnosti sigurnosnog sistema u entitetu Federacija BiH.

Donošenjem odluke o suspenziji primjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK, istaknuo je on, poslat će se jasna poruka svim strukturama vlasti da se ne upuštaju u nedopustive pokušaje politizacije policije.

"U suradnji s Ambasadom SAD-a u BiH prošle godine pokrenuo sam inicijativu za reformu policije čiji je ključni cilj depolitizacija sigurnosnog aparata. Inicijativa je uspješno implementirana u Kantonu Sarajevu, a pozivam predstavnike vlasti u drugim kantonima da zajedno s našim međunarodnim partnerima na istom tragu započnu s izradom izmjena i dopuna zakona o unutrašnjim poslovima i zakona o policijskim službenicima", naveo je Čampara.

Što je omogućeno izmjenama?

Usput je pohvalio rad policijskog komesara Ministarstva unutarnjih poslova ZDK Semira Šuta koji, kako je rekao, profesionalno radi svoj posao.

"Komesara Šuta, a i sve ostale policijske komesare pozivam da se odupru pritiscima bilo koje političke opcije. U tim otporima uvijek će imati moju podršku", zaključuje federalni ministar unutarnjih poslova.

Skupština Zeničko-dobojskog kantona, većinom glasova zastupnika, izglasala je na zasjedanju po skraćenom postupku izmjene i dopune Zakona o unutarnjim poslovima ZDK.

Za izmjene navedenog zakona glasalo je 19, devet zastupnika bilo je protiv, a jedan je zastupnik bio suzdržan.

Izmjenama je omogućeno da se za poziciju policijskog komesara ZDK, osim glavnog inspektora, mogu natjecati i samostalni inspektori s najmanje 10 godina radnog iskustva na rukovodećim poslovima policijskog službenika, a da se pod rukovodećim radnim iskustvom smatra iskustvo ostvareno u činu "višeg inspektora ili višem činu".

Druga se izmjena odnosi na umirovljavanje policijskog komesara u slučaju ispunjavanja uvjeta za mirovinu predviđenim zakonom, dok je, po dosadašnjem zakonu, policijski komesar u tom kantonu mogao ostati na funkciji sve do isteka mandata.

Aktualnom policijskom komesaru ZDK Semiru Šutu mandat je istekao te je, prije 10-ak dana, dobio rješenje o umirovljavanju, ali on je najavio kako će o zakonitosti tog rješenja odlučivati Tužiteljstvo ZDK te sud.

Kopirati
Drag cursor here to close