Prozivke

Inzko: Dodik se plaši Schmidta

Inzko je komentirao zašto se pojedini 'plaše' dolaska Schmidta te istaknuo kako je jedina osoba koja bi se trebala plašiti Milorad Ddik.
Vijesti / Politika | 02. 06. 2021. u 16:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Komunike je dosta sadržajan, ali je i dosta dug. Moramo ponavljati neke stvari kao što su teritorijalni integritet, subjektivitet i ne odvajanja entiteta", kazao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Kako ističe Dodikove izjave o ujedinjenju Republike Srpske i Srbije samo produžava boravak visokog predstavnika u BiH.

"Izborni zakon je potreban, postoje sve rekomendacije. Govorili smo o negiranju genocida, o vladavini prava. Imali smo sastanak s gradonačelnicima Banja Luke, Sarajeva i Mostara. Imamo svježi vjetar, nove ideje koje već surađuju", poručio je Inzko.

Komentirao je neslaganje Rusije o izboru novog visokog predstavnika u BiH te naglasio kako je Rusija protiv komunikea, prenosi N1.

"Rusija je protiv komunikea, Rusija je protiv izbora novog predstavnika i nisu podržali niti Schmidta, niti naš komunike. Rusi su bili protiv toga, ali mi smo gospodina Schmidta već izabrali ranije. To sve se događalo 27. svibnja, nismo o tome pričali, osim da je ruski ambasador ponovio stanovište Rusije koji su za zatvaranje Ureda visokog predstavnika", naveo je Inzko. 

Inzko je otkrio i koji je to savjet koji je uputio svojem nasljedniku Christianu Schmidtu.

"Rekao sam mu nemoj dolaziti u BiH bez bonskih ovlasti", kazao je.

Komentirao je i zašto se pojedini 'plaše' dolaska Schmidta te istaknuo kako je jedina osoba koja bi se trebala plašiti Milorad Ddik.

"Može se plašiti Milorad Dodik, ali drugi srpski političari nemaju razloga. Ne treba se plašiti. On će provoditi Daytonski sporazum i svako tko će provoditi Daytonski mirovni ugovor ne mora se plašiti. Možda se plaši Dodik jer je on svjestan da krši Daytonski ugovor", kazao je Inzko.

Kopirati
Drag cursor here to close