Incidenti i u Zenici i Konjicu

Veleposlanstvo Velike Britanije o kamenovanju kuće u Mostaru: Vlasti moraju djelovati

Iz Veleposlanstva su naveli kako stabilna BiH treba biti izgrađena na poštivanju, suradnji i zajedničkim vrijednostima.
Vijesti / Politika | 10. 01. 2024. u 15:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Zastrašivanje povratnika ili manjinskih zajednica je neprihvatljivo bilo gdje da se dogodi i odgovorne vlasti moraju djelovati kako bi se to ubuduće spriječilo", poručili su iz Veleposlanstva Velike Britanije povodom paljenja srpske zastave u Zenici, skidanja srpske zastave sa crkve u Konjicu i kamenovanja kuće povratničke obitelji Šantić u Mostaru.

Jasan stav

"Stav Velike Britanije je jasan i konzistentan", navodi se u odgovoru Veleposlanstva Velike Britanije na upit Srne hoće li međunarodna zajednica "nastaviti prešutno odobravati provokacije i neadekvatno reagiranje vlasti u Federaciji BiH u smislu zaštite prava i imovine Srba".

Iz Veleposlanstva su naveli kako stabilna BiH treba biti izgrađena na poštivanju, suradnji i zajedničkim vrijednostima.

Podsjetimo, zastava Republike Srpske zapaljena je u utorak u Zenici, dok je grupa huligana uzvikivala "Allahu ekber" i "Tekbir".

Istu večer dvadesetak građana Konjica okupilo se ispred pravoslavne crkve sv. Vasilija Velikog zbog zastave Republike Srpske postavljene na crkvenom jarbolu.

Konjic, Zenica, Mostar

Zastava, koju su prosvjednici ocijenili provokativnom, izazvala je nezadovoljstvo među građanima koji su se okupili na poziv s društvenih mreža.

Nasreću, eskalaciju tenzija spriječila je brza i profesionalna intervencija policijskih službenika.

U nedjelju u 23.05 sati Policijska stanica Sjever Mostar dobila prijavu da je kamenovana kuća u vlasništvu B.Š., potvrdio je agenciji Srna glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Ljudevit Marić.

''Policija je izašla na lice mjesta i utvrđeno je da je jednim kamenom razbijeno prozorsko staklo. Obavljen je razgovor i policija nastavlja s operativnim radom i pronalaskom izvršitelja'', rekao je Marić.

Agencija Srna objavila je da je vlasnica kuće Sofija Šantić te da živi sama u mostarskom naselju Bijelo Polje a te da su joj na Božić u gostima bili kćerka i sin.

Kopirati
Drag cursor here to close