Pitanje i odgovori

Braća Grimm u Domu naroda

Izaslanik Martin Raguž (HDZ 1990) uputio je pitanje Ministarstvu sigurnosti i ministru Draganu Mektiću koje su trenutne i dugoročne sigurnosne posljedice migrantske krize u BiH.
Vijesti / Politika | 11. 09. 2018. u 12:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mario Karamatić (HSS) optužio je aktualni saziv Vijeća ministara da ne provodi odluke ovog doma.

''Ne poštuje se ono što mi ovdje usvojimo. Nije istina da Vijeće ministara provodi zaključke Doma. Vrlo često članovi Vijeća ministara ne osjećaju potrebnim da prisustvuju sjednicama Doma'', rekao je Karamatić na današnjoj sjednici Doma naroda u okviru točke dnevnog reda izaslanička pitanja.

Mijenjanje nacionalnosti

Predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić negirao je Karamatićeve tvrdnje.

Izaslanik Martin Raguž (HDZ 1990) uputio je pitanje Ministarstvu sigurnosti i ministru Draganu Mektiću koje su trenutne i dugoročne sigurnosne posljedice migrantske krize u BiH.

''Ozbiljni su razlozi za institucionalan odgovor na ovo pitanje'', naglasio je Raguž.

Izaslanica Zdenka DŽambas (HDZ BiH) pitala je Zvizdića prema kojim propisima se uređuje i utvrđuje nacionalno izjašnjavanje, navodeći brojne primjere zloupotrebe, kao što je promjena nacionalnosti kandidata od izbora do izbora.

Zvizdić je rekao da ovo pitanje nije u nadležnosti Vijeća ministara, nego entiteta i Brčko distrikta.

Naime, izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrali su danas na sjednici Izvještaj Europske komisije o BiH za 2018. godini, a najviše vremena su posvetili migrantima i problemima s terorizmom.

Mrtva točka

Raguž i Karamatić upozorili su na nezakonite migracije i problem s kojim je BiH ove godine posebno suočena te je Karamatić naglasio da se zakoni BiH moraju primjenjivati na sve one koji nezakonito ulaze u državu.

Pozivajući se na ovaj izvještaj Karamatić je iznio i podatke o povratku bh. državljana sa stranih ratišta identificirajući to kao veliki problem BiH.

S druge strane Raguž je kazao da je ovo Vijeće ministara pomjerilo stvari s ''mrtve točke'', ali ne smije se prestati ukazivati na probleme i sve što je potrebno uraditi.

Izaslanik Kluba Srba Sredoje Nović (SNSD) smatra kako je Izvještaj trebalo razmatrati mnogo ranije, ocjenjujući da ocjene u njemu ne održavaju stanje ''kakvo predstavljaju predstavnici vladajuće koalicije'', pozivajući na stvarnu borbu protiv korupcije i kriminala.

Zvizdić je rekao kako su, prema službenim podacima, 181 muškarac, 61 žena i 81 dijete s državljanstvom BiH putovali u Siriju i Irak iz BiH i dijaspore i to od prosinca 2012. do prosinca 2015. godine.

Naglasio je da je ponosan na bh. institucije koje su u posljednje dvije godine u potpunosti zaustavile odlazak bh. građana na strana ratišta, iznoseći i podatak da se u BiH vratilo 46 osoba, do kojih je 23 borca povratnika osuđeno za krivična djela u vezi s terorizmom.

Osvrnuo se i na pitanje migranata podsjećajući da BiH ratificirala sporazume sa svim zemljama zapadnog Balkana, Turskom i zemljama Europske unije o readmisiji, a po tim dokumentima od početka godine vraćeno je više od 800 osoba najviše u Srbiju i Crnu Goru.

Braća Grimm

Najavio je Zvizdić i to da će se bh. institucije nastaviti ponašati prema migrantima humano, bit će im osigurana zaštita, poštovat će se međunarodni standardi i nastavit će se ponašati po bh. zakonima o azilu i strancima.

Budući da je Nović stanje u BiH usporedio s jednom basnom, Zvizdić se složio s njima ocijenivši da su neke rasprave zaista bile za Braću Grimm podsjećajući Novića da je bio ministar u Vijeću ministara u sazivu kada je europski put BiH bio potpuno blokiran.

''Nije u redu samo kritizirati ovo Vijeće ministara BiH, zna se kada je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju'', dodao je Zvizdić podsjećajući da je u ovom sazivu usvojena Reformska agenda, usvojene četiri strategije čime je omogućeno korištenje sredstava iz IPA fondova, a odgovoreno je na Upitnik Europske komisije na više od 20.000 stranica.

Istaknuo je i da su sve države regije do 2012. godine dobile kandidatski status, za to vrijeme BiH je bila u potpunoj blokadi europskog puta, zaključujući da je mnogo stvari i reformi pred BiH, ali ''nije uredu da se priča da ovo Vijeće ministara nije radio ništa''.

''Mi razgovaramo argumentima, a ne spinovima i manipulacijama'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close