''SIP zakazao''

BOSS podnio kaznene prijave protiv članova SIP-a

Podnesene su prijave protiv članova SIP-a BiH, biračkih odbora i lokalnih izbornih povjerenstava
Vijesti / Politika | 13. 10. 2022. u 14:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je BOSS (Bosanska stranka) u ponedjeljak službeno dopisom obavijestila članove Središnjeg izbornog povjerenstva BiH da će podnijeti kaznene prijave ako zaključno sa 11.10.2022. godine ne postupe shodno obavezi iz člana 6.8 Izbornog zakona BiH i člana 230. Krivičnog zakona BiH i ne prijave sve za koje znaju da su izvršili kazneno djelo Izborna prevara, predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović jučer je podnio kaznene prijave Tužiteljstvu BiH i Federalnom tužiteljstvu protiv članova SIP-a BiH, biračkih odbora i lokalnih izbornih povjerenstava.

Izborne prevare

''Krivična prijava podnesena je i iz razloga jer prijavljeni kao službena i odgovorna lica usprkos evidentnim nezakonitostima nisu u zakonskim rokovima izvršili dužnost utvrđivanja točnog izbornog rezultata i sprječavanja izbornih prevara, te su omogućili ili učinili neistinito upisivanje izbornih rezultata i objavljivanje rezultata glasanja koja ne odgovaraju obavljenom glasanju. Također, prijavljeni su odgovorni za gotovo pola milijuna nevažećih glasačkih listova a članovi CIK-a BiH javno su priznali nepravilno/nezakonito djelovanje na preko 1000 biračkih mjesta''.

Krivična prijava protiv članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH podnesena je i na osnovu javnih izjava predsjednika Suada Arnautovića i Irene Hadžiabdić u kojima su prezentirane informacije o brojnim nepravilnostima u proteklom izbornom procesu, a koje po svojoj naravi imaju obilježja krivičnog djela Izborna prevara, te su imali obavezu podnošenja krivične prijave protiv članova biračkih odbora i lokalnih izbornih komisija.

Legitimizacija krađe

S obzirom na to da nisu podnesene krivične prijave od strane SIP-a BiH protiv članova biračkih odbora koji su izvršili krivična djela, jasno je da su kao ovlaštena službena lica, smatrajući da su zaštićeni imunitetom, zloupotrebom službenog položaja i ovlasti i neprijavljivanjem izvršilaca krivičnih djela namjeravali legitimizirati izborne krađe i nelegalne izbore'', istaknuo je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Kopirati
Drag cursor here to close