Jezik, pismo i konstitutuvnost

Bosić šalje pet županija na Ustavni sud

''Time bismo došli u situaciju da pravni sustav po pitanju konstitutivnosti naroda u Federaciji bude isti kao što je već u Republici Srpskoj'', rekao je Bosić.
Vijesti / Politika | 27. 02. 2018. u 14:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić izjavio je danas na press-konferenciji u Sarajevu da je podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi ustava pet županija u Federaciji BiH u kojima nije priznata konstitutivnost srpskog naroda ili srpskog jezika i ćirilice.

Istaknuo je kako na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma PSBiH slična inicijativa nije dobila podršku zastupnika SNSD-a, te da je on iskoristio svoje pravo kao član Kolegija tog doma da podnese zahtjev za ocjenu ustavnosti i očekuje da Ustavni sud BiH u što kraćem roku da mišljenje o tome.

''Time bismo došli u situaciju da pravni sustav po pitanju konstitutivnosti naroda u Federaciji bude isti kao što je već u Republici Srpskoj'', rekao je Bosić.

Precizirao je kako zahtjev za ocjenu ustavnosti odnosi na odredbe ustava Posavske, Hercegovačko-neretvanske, Zeničko-dobojske, Bosansko-podrinjske i Zapadno-hercegovačke županije.

Bosić je kazao kako se pokazalo da u tim županijama ne postoji volja da sami promijene sporne odredbe, što je viđeno nedavno kada jedna takva inicijativa nije prošla jer su protiv nje glasovali predstavnici hrvatskog naroda.

Naveo je da je u Republici Srpskoj pitanje naziva jezika riješeno na način da u Ustavu piše da su službeni jezici u RS jezici kojim govore Srbi, Bošnjaci i Hrvati, te da ne bi imao ništa protiv da i u ustavima županija srpski jezik bude priznat kao jezik kojim govori srpski narod.

Kopirati
Drag cursor here to close