Sastanak

Borenović i Raguž tvrde da su najviše pokradeni na izborima

Sastanak održan u Banja Luci je prvi u nizu sastanaka ove dvije stranke koje imaju u planu pokrenuti cijeli niz što parlamentarnih, što izvanparlamentarnih aktivnosti u cilju tehničkih izmjena izbornog procesa.
Vijesti / Politika | 30. 08. 2023. u 11:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izmjene izbornog zakona koje se tiču izbornog procesa, a koje je nametnuo Christian Schmidt, dovele su do toga da su prošli Opći izbori bili najkorumpiraniji izbori u povijesti BiH, priopćeno je nakon sastanka čelnika PDP-a i HRS-a, Branislava Borenovića i Slavena Raguža.

Ukradena demokracija

Naveli su kako je ''građanima BiH ukradena demokracija'' te da, ako se ništa ne napravi i ako lokalni izbori 2024. budu urađeni na isti način, nema smisla uopće izlaziti na izbore i kandidirati se.

''S toga će PDP i HRS, kao stranke koje su po svim analizama najviše pokradene u prošlom izbornom procesu, pokrenuti cijeli niz inicijativa i aktivnosti u smjeru tehničkih izmjena izbornog procesa. Uvođenje skeniranja otiska prsta, skeniranja biračkih listova i nadzor rada biračkih odbora je minimum'', zaključak je prvog u nizu sastanaka izaslanstava PDP-a i HRS-a koji je održan u Banja Luci.

Borenović kaže kako je potrebno unaprijediti izborni proces u zemlji kada je u pitanju transparentnost, čuvanje izbornog rezultata, generalno izborni integritet kao ključni princip na kojem treba da se organiziraju izbori.

Otisak prsta

''S tim u skladu, potrebno je unaprijediti rad biračkih odbora, riješiti pitanje fiktivnih političkih subjekata, te posebno identifikaciju birača otiskom prsta i optičko skeniranje glasačkih listića. Tko dođe na vlast korupcijom na izborima, time će se baviti i u institucijama. Tko pokrade izbore, krasti će i državu. Zato izmjene Izbornog zakona tako da se osiguraju transparentni, pošteni i legalni izbori moraju biti prioritet svih prioriteta'', rekao je Borenović.

Raguž pak smatra da, ako u izbornu 2024. uđemo bez izmjena izbornog procesa uvođenjem skeniranja otiska prsta i skeniranja biračkih listova, kao minimum minimuma, video nadzor rada biračkih odbora, sljedeći lokalni izbori, a pogotovo Opći za tri godine neće imati smisla.

''Narod neće izlaziti na izbore, jer vlast neće birati njihovi glasovi, nego dogovori vodećih stranaka koje malverzacijama i korupcijom dolaze na vlast. Korupcija u BiH počinje i završava izbornim procesom, zato ovo nije pitanje politike i/ili političkih stavova, nego pravde i vladavine zakona. Transparentan i pošten izborni proces je stvar koja nema niti nacionalni, niti stranački prefiks. Ako smo svi iskrenih namjera u političkoj areni, onda svi moramo podržati to'', dodao je Raguž.

Novi sastanak u Mostaru

Kako je priopćeno, sastanak održan u Banja Luci je prvi u nizu sastanaka ove dvije stranke koje imaju u planu pokrenuti cijeli niz što parlamentarnih, što izvanparlamentarnih aktivnosti u cilju tehničkih izmjena izbornog procesa.

''Na tome će se intenzivno raditi u narednom periodu, a sljedeći sastanak je najavljen u Mostaru'', navedeno je.

Podsjećamo, iz Delegacije Europske unije u BiH rečeno je kako prioritet mora biti izmjena izbornog procesa.

Kopirati
Drag cursor here to close