Izborni zakon

Borell: "Povlačenje iz pregovora nije opcija"

Borrell je ovo rekao u odgovoru na pisma koja su predsjednicima Europskog vijeća i Europske komisije, kao i njemu uputili predsjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić.
Vijesti / Politika | 31. 01. 2022. u 14:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je da povlačenje iz pregovora oko izbornog zakona "neće biti prihvatljiva opcija".

Borrell je ovo rekao u odgovoru na pisma koja su predsjednicima Europskog vijeća i Europske komisije, kao i njemu uputili predsjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić.

Produžena politička kriza 

Kako je rekao Borell, EU pomno prati situaciju u Bosni i Hercegovini i nedvosmisleno je opredijeljena prema EU perspektivi BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

"Obnavljanje izvršnog mandata operacije Althea od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u novembru 2021. godine još jednom potvrđuje nepokolebljivu opredijeljenost EU da podrži vlasti Bosne i Hercegovine u osiguravanju sigurnog okruženja", napisao je Borrell.

Dodao je da je EU duboko zabrinuta zbog produžene političke krize i blokade državnih institucija, što je, kako kaže, neprihvatljivo, prenosi Klix.ba

"Razgovarao sam o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini s ministrima vanjskih poslova EU u novembru i nastavit ćemo pratiti situaciju. Ministri vanjskih poslova istakli su potrebu da se svi politički akteri odreknu provokativne i retorike podjele, nastave dijalog i pozabave se pitanjima koja uporno potiču tenzije u zemlji", dodao je Borrell.

Povratak u državne institucije 

Naglasio je da sve političke stranke treba da se vrate u državne institucije u punom kapacitetu i doprinesu dobrom funkcioniranju Parlamentarne skupštine, Predsjedništva i Vijeća ministara.

Sada je hitno da se Bosna i Hercegovina preusmjeri na te reforme, što će joj omogućiti da se pozabavi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije i napreduje na putu prema EU, u skladu s očekivanjima svih građana. S tim u vezi, pozivam na vaš puni angažman u unapređenju pregovora o ustavnoj i izbornoj reformi, koju EU također aktivno podržava. Povlačenje iz pregovora neće biti prihvatljiva opcija", naglasio je Borrell.

Ponudio je uvjerenje da će njegov tim u Europskoj službi za vanjske poslove i Specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini nastaviti s uključivanjem i olakšavanjem dijaloga.

"Kako o političkoj krizi, tako i o ustavnoj i izbornoj reformi, u bliskoj koordinaciji sa svim međunarodnim partnerima, uključujući SAD i Ured visokog predstavnika. Međutim, rješavanje oba problema zahtijevat će od lidera u BiH kompromis i političku hrabrost", poručio je Borrell.

Kopirati
Drag cursor here to close