Reagiranje

Borba za Srbe u HNŽ: Politička nepismenost i služba HDZ-a Sarajevu

Raguž navodi kako je konstitutivnost Srba u HNŽ-u, jednako kao i svih naroda u BiH, osigurana i definirana na teritoriju cijele BiH kroz tijela središnje vlasti i kroz zajedničke institucije…
Vijesti / Politika | 19. 05. 2021. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ukoliko se ostvare najave da će HDZ BiH podržati tobožnje 'priznavanje konstitutivnosti Srba u HNŽ-u', to će po tko zna koji put dokazati činjeničnu političku nepismenost i krajnje slugansku politiku ove stranke u odnosu na Sarajevo'', izjavio je u priopćenju za javnost Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke.

Rekao je kako se s jedne strane se deklarativno bore za očuvanje konstitutivnosti, dok u tijelima vlasti više nego aktivno, po tko zna koji put, sudjeluju u gaženju iste.

''Dovoljno je vidjeti tko se 'bori' za konstitutivnost Srba u HNŽ-u'', navodi Raguž i dodaje kako inicijativa prema Ustavnom sudu nije krenula od političkih predstavnika Srba, nego od strane SDA, konkretno Edhema Bičakčića i Fadila Novalića, koji su, svaki u svoje vrijeme, uputili Apelacije na ovu temu.

''Kontinuitet je to politike ove stranke koja svoje začetke ima u Odluci Ustavnog suda U 5/98-III, po Apelaciji Alije Izetbegovića. Tobožnja konstitutivnost svih naroda na teritoriju cijele BiH. Ovu Odluku su nametnuli bošnjački i međunarodni članovi Ustavnog suda, koji su pak bili direktno uvjetovani za donošenje iste od strane Wolfganga Petricha. Ona je temelj svih katastrofalnih i diskriminatornih nametanja od strane ovog Visokog predstavnika koji je Hrvate u BiH doveo u situaciju institucionalne i ustavno-pravne neravnopravnosti u odnosu na druga dva naroda'', navodi čelnik HRS-a u priopćenju.

Raguž navodi kako je konstitutivnost Srba u HNŽ-u, jednako kao i svih naroda u BiH, osigurana i definirana na teritoriju cijele BiH kroz tijela središnje vlasti i kroz zajedničke institucije koje imaju jurisdikciju na teritoriju cijele BiH.

''Implementacija bilo kakvih odluka koje kao polaznu osnovu imaju politička htijenja koja, kroz tobožnju borbu za konstitutivnost i ljudskih prava, direktno udaraju na pojam konstitutivnosti znači aktivno sudjelovanje u politici koja od Federacije ima namjeru stvoriti čisto bošnjački entitet. Konstitutivnost je pojam koji održava pravnu strukturu BiH i odvajanje istog od pravne strukture znači diranje u temelje BiH kao takve. Ukoliko HDZ BiH ostvari svoje najave kako će ići u implementaciju Odluka koje forsiraju njihovi koalicijski partneri iz SDA, onda se dovodi u pitanje sva argumentacija koju dajemo kada govorimo kontra fenomena Komšić i imenovanja Hrvata koji to nisu u Dom naroda.

Hrvati kao konstitutivan narod nemaju jednake institucionalne mogućnosti zaštite svojih interesa i nametanjima izmjena Ustava dovedeni su u diskriminirajući položaj. Političkim predstavnicima u fokusu mora biti isključivo dovođenje u istu ravan prava svog naroda. Marketinški potezi koji za cilj nipošto nemaju borbu za ljudska i građanska prava, nego isključivo implementaciju koncepta BiH po mjeri unitarističkog političkog Sarajeva, to nipošto nisu'', naveo je Raguž.

Kaže da će, ukoliko se obistine najave kako će HDZ BiH u Skupštini HNŽ-a pokrenuti i podržati inicijativu SDA o izmjenama Ustava ove županije na način kako su to oni zamislili, samo, po tko zna koji put, potvrditi da je najjača hrvatska stranka postala veći borac za koncept BiH koju promovira Bakir Izetbegović, od njega samoga.

''HRS u tome neće sudjelovati'', naveo je Raguž.

Kopirati
Drag cursor here to close