Mostar bira

Biranje gradonačelnika: Sjednica trajala 14 mjeseci

Mostarke i Mostarci prvi put nakon 12 godina imaju mogućnost izabrati svoje lokalne predstavnike, a kampanja je u punom jeku.
Vijesti / Politika | 08. 12. 2020. u 09:22 Bljesak.info
Da li će Mostar na izbor gradonačelnika morati čekati kao 2008. godine?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako se bliže mostarski izbori, tako kreću i prva predviđanja, predizborne ankete i analize.

Zbog specifičnih izbornih pravila prema kojima građani ne biraju gradonačelnika direktno nego se bira interno iz gradskog vijeća, prilično je sigurno da bi se mogao ponoviti scenario iz 2008. godine.

Tada se 35 odbornika izabranih u gradsko vijeće, duže od godinu dana nije moglo suglasiti tko će biti gradonačelnik.

Na posljednjim izborima održanim u Mostaru 2008. godine nijedna stranka ni koalicija nije imala dovoljno ruku da natpolovičnom većinom izabere gradonačelnika.

Tek odlukom visokog predstavnika da se tajnim glasovanjem i prostom većinom odabere novi gradski čelnik svoj drugi mandat osvaja tadašnji kandidat HDZ-a BiH Ljubo Bešlić.

SDP je u posljednjem sazivu Gradskog vijeća s tri vijećnika bio oporba, a cijelu situaciju oko izbora gradonačelnika tadašnji vijećnik Zoran Perić naziva dogovorenom.

Mostarke i Mostarci prvi put nakon 12 godina imaju mogućnost izabrati svoje lokalne predstavnike, a kampanja je u punom jeku. 18 je vijećničkih ruku potrebno za dvotrećinsku većinu u Gradskom vijeću i upitno je hoće li ih i nakon ovih izbora ijedna od koalicija uspjeti osigurati.

Neki od aktera poput Narodne stranke radom za boljitak koja je 2008. imala 7 zastupnika više nisu ni prisutne na političkoj sceni dok neke poput Naše stranke i HRS, koje nisu dosad participirale u Gradskom vijeću, od ovih izbora imaju velika očekivanja.

Kopirati
Drag cursor here to close