O odlasku

Bešlić - kakav Mostar ostavljam

Gradonačelnik kaže kako su Hrvatska demokratska zajednica i Stranka demokratske akcije uradile mnogo dobroga za Mostar.
Vijesti / Politika | 27. 08. 2020. u 17:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Izgrađeni su mnogi hoteli, tržni centri, kina, kružni tokovi i mnoge prometnice. U konačnici postavili smo temelje za brzi i intenzivniji razvoj turističke djelatnosti'', rekao je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić na pitanje novinara što je obilježilo njegov mandat.

Za Interview.ba kaže kako su se ''mnoge dobre stvari uradile za moga mandata''. Prvotno su, navodi, objedinili gradsku administraciju, što je bilo teško i dodaje da su ''cijeli grad tretirali na isti način, da su zakonski okviri, koji su do tada važili za sedam različitih dijelova grada, svedeni na jedan, da su plaće iste, da smo došli na listu Svjetske kulturne baštine UNESCO-a koji prvi spomenik iz BiH je na toj prestižnoj listi''.

Kazao je kako je za njegovog mandata otvoren obnovljeni Stari most, izgrađena dva potpuno nova muzeja, ''obnovili veliki dio grada, pokrenuli povijesne projekte izgradnje kolektora i pročistača, napravili sve porušene mostove: Stari, Lučki, most u Bijelom polju i uz to izgradili još jedan potpuno Novi most na Neretvi, koji su građani dugo dugo čekali''.

''Podigli smo mnoge standarde u obrazovanju, obnovljene su mnoge škole, vrtići, dom zdravlja, parkovi, parteri, mnoge prometnice, Španjolski trg, šetnica uz Radobolju, na Rondou, Gimnazija, Vijećnica, kompleks zgrada u Šantićevoj ulici'', rekao je aktualni dugogodišnji gradonačelnik.

Bešlić kaže da ono što Grad nije uspio je da nisu najbolje riješili stanje u javnim poduzećima. Razlog je, kaže, u Odluci Gradskog vijeća Mostara, kojom je Gradsko vijeće oduzelo ovlasti gradonačelniku, u upravljanju gospodarskim društvima.

Na pitanje novinara je li demokracija nestala iz Mostara, gradonačelnik je kazao da to ovisi o tome što se podrazumijeva pod demokracijom.

''Ako su demokracija samo izbori, ja mislim da je demokracija nestala onog trena kad je gradu Mostaru međunarodna zajednica nametnula Statut, koji nema nijedan grad u BiH i gdje se izbori provode potpuno drugačije, nego u bilo kojem gradu i općini u BiH. Zašto izbori u Gradu Mostaru 2020. godine nisu kad i u ostalim gradovima i općinama? To bi bio moj komentar. Ali, evo sada je stigao trenutak za izbore i to treba pozdraviti''.

Bešlić kaže kako grad ostavlja u ekonomski stabilnom stanju.

''Što se tiče kritika na moj račun to je normalno. Bez obzira što napravili uvijek ćete imati kritičare koji misle da bi oni to bolje uradili. Da govorim o sebi vrlo je teško i mnogi bi rekli da je to subjektivno. No, moram reći, nije bilo lako u uvjetima koji ne postoje nigdje na svijetu. I zasigurno da u ovakvim uvjetima zavezanih ruku ne možete pokazati svoju potpunu viziju, uraditi ono što ste htjeli. Morao sam se prilagoditi okolnostima iz kojih, sam pokušao izvući najbolje. Ostavljam grad u ekonomsko stabilnom stanju i s te strane mogu reći da grad funkcionira u danim okvirima mogućega na izvrstan način'', rekao je.

Dodaje da je ''uvijek odgovorno, sukladno zakonu, nastupao pred svim izazovima''.

Gradonačelnik kaže kako su Hrvatska demokratska zajednica i Stranka demokratske akcije uradile mnogo dobroga za Mostar.

''Ja mislim da su se i HDZ i SDA trudile da se stvore bolji uvjeti za život u Mostaru. Mislim da smo puno dobrih stvari uradili. Ono što nije nadležnost grada i što druge razine trebaju rješavati je teško gospodarsko stanje. Tu ima problema, ali to nije problem grada. Grad ne donosi zakonske okvire za rad gospodarskih društava niti upravlja njima. Ovo nije pravdanje već pitanje razina i nadležnosti u BiH'', kazao je.

Bešlić navodi da ne razmišlja o ponovno kandidaturu za gradonačelničku fotelju, a za budućeg nasljednika smatra kako ''to treba biti čovjek s iskustvom, koji će moći iznijeti Mostar i njegovu specifičnost. A to nije ni malo jednostavno''.

Gradonačelnik je za Interview rekao kako je mulj na pročistačima plasiran iz Sarajava.

''Mi projekte i ideje razmotrimo. Sve što je u okviru zakona i ako postoje zakonske mogućnosti  da se provedu mi ih podržimo. Ništa nije nelegitimno, ali neke su stvari potpuno smiješne. Ako gledate s moje pozicije, ja se borim s vjetrenjačama u Mostaru već dugo, dugo godina. Kulminiralo je kad su Iz Sarajeva nam plasirali da se na Deponiju vozio mulj s pročistača otpadnih voda, a u kojemu je navodno piralen. Sve su to kasnije demantirale ovlaštene certificirane organizacije iz EU. Ovdje je bila jedna ujdurma i medija protiv grada Mostara. Podilazilo se nekim neformalnim skupinama, koje se sada pretvaraju u stranke. Njih su financirale međunarodna zajednica i ona opet nosi dio odgovornosti. Morate dokazivati da niste ono što se govori, umjesto da radite svoj posao i pravite bolje okruženje. To iznimno otežava rad, ne samo u Mostaru, već i u cijeloj BiH'', rekao je.

Bešlić za deponiju Uborak kojoj je okolišna dozvola istekla prošle godine rekao kako je ''ta priča oko deponije pokrenuta zbog neimanja izbora u Mostaru. S time se vršio pritisak na mene i Gradsku upravu''.

''Kako drugo objasniti izmišljene priče oko nelegalnosti deponije i izmišljenog piralena. To se vidi u tome, da svi koji su u toj priči sad su dio nekih stranaka, i dobro plaćenih nevladinih organizacija. Također i međunarodna zajednica dodjeljuje nagrade organizacijama koje se bore protiv deponije koja je legalna, (što i oni znaju jer je Deponiju financirala Svjetska banka), a prosvjednici su nelegalni graditelji kuća u dijelu gdje je zabranjena gradnja. Deponija ima sve dokument i mi dokazujemo nešto što je legalno da je legalno i odavno dokazano u svim papirima, a za nelegalne objekte nitko osim Gradske uprave ne želi da čuje'', kaže gradonačelnik.

Na pitanje novinara je li Mostar jedinstven ili podijeljen grad, kaže da se o njegova podjela također inicira od stane glavnog grada BiH.

''Mostar je jedinstven grad po svim karakteristikama grada. Bio je podijeljen, a takve su tada bile okolnosti.  Na žalost ima pojedinaca koji ne mogu u svojim glavama razbiti neke predrasude. Ali, većina građana živi sasvim normalan život. Stalno potenciranje iz Sarajeva kako je to podijeljen grad otvara se priča da se taj grad podijeli. Kad se to stalno ponavlja onda dođemo do toga 'daj, podijeli ga više'.'', rekao je.

Nakon izbora, kaže, samo se može pratiti što se događa.

 

''Najvažnije je tko će participirati u Gradskom vijeću i kako će se to Gradsko vijeće ophoditi prema gradu. Ako bude kompromisa među vijećnicima stanje može biti dobro. Ali, znate bez kompromisa i dogovora može biti potpuno drugačije'', rekao je gradonačelnik Bešlić za Interview.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close