Turković-Grlić Radman

Kada bi se pitalo Hrvatsku, BiH bi već bila u Europskoj uniji

''Hrvatska je naš prirodni saveznik. Bosna i Hercegovina je spremna investirati u dobre, čvrste i iskrene odnose'', dodala je Turković.
Vijesti / Politika | 05. 01. 2022. u 11:24 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Destabilizacija Bosne i Hercegovine ne može proći bez destabilizacije cijele regije, a nama je svima stalo da regija bude mirna, prosperitetna i da idemo u pravom pravcu, rekla je zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, javlja Anadolija.

Nakon sastanka s ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom, koji boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, istaknula je da joj je izuzetno drago da je ovo prva posjeta koju imamo u ovoj godini.

Vrata su otvorena

''Naša vrata su uvijek otvorena kao što su i vrata Hrvatske otvorena za Bosnu i Hercegovinu'', izjavila je Turković.

Smatra da je ovo bila radna i službena posjeta.

Video: Ove godine zajednička sjednica Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH

''Imali smo vrlo otvorene i sadržajne razgovore. Naše dvije zemlje dijele mnogo toga i normalno je da tamo gdje se dijeli mnogo toga, ima i otvorenih pitanja. Dovoljno je reći da dvije zemlje imaju više od 140 bilateralnih sporazuma. Važno je da konstatiramo da radimo i da se otvara mogućnost za napredak i rješavanje onih pitanja koja opterećuju odnose već duže vrijeme'', istaknula je Turković.

Ministrica je kazala da su razgovarali o aktualnoj političkoj situaciji.

''Suglasni smo da se pitanje ispunjavanja 14 prioriteta za napredak ka Europskoj uniji mora vratiti u fokus, te osigurati puna funkcionalnost institucija BiH. Destabilizacija BiH ne može proći bez destabilizacije cijele regije, a nama je svima stalo da regija bude mirna, prosperitetna i da idemo u pravom pravcu', naglasila je Turković.

Dotaknula se i odnosa dviju zemalja navodeći da pozdravlja ideju da se zajednička sjednica Vlade Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održi u prvoj polovici 2022. godine u Hrvatskoj.

O Trgovskoj gori

''Vjerujem da će to biti prilika da utvrdimo smjernice za daljnji rad i saradnju. Što se tiče otvorenih pitanja, postoji ograničen napredak ali postoji i prostor za dodatne napore i za daljnje napredovanje. Napravljen je pomak kada je u pitanju korištenje vode iz Buškog jezera. Odlukom Doma naroda FBiH, hrvatska Elektroprivreda će u buduće dvjema općinama plaćati 4,3 miliona eura za korištenje vode iz akumulacije Buško jezero umjesto dosadašnjih 1,8 milijuna'', pojasnila je Turković.

Dotaknula se i odlagališta radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovska gora navodeći da je to i dalje pitanje kome treba posvetiti dodatne napore kako bi se iznašlo adekvatno rješenje.

Predlaže značajnije uključivanje Bosne i Hercegovine i njenih eksperata u praćenju stanja i u pronalaženju rješenja.

''Vjerujem da ćemo u ovoj godini intenzivirati rješavanje ovih pitanja. Veze između Bosne i Hercegovine i Hrvatske su snažne. Bosna i Hercegovina je najveći trgovinski partner Hrvatske van Europske unije. Naša prošlost, sadašnjost i budućnost povezane su. Geografski smo upućeni jedni na druge. Povijesno smo upućeni jedni na druge'', izjavila je Turković.

Čvrsto je uvjerena da tamo gdje ima volje, ima i načina da se problemi riješe.

''Hrvatska je naš prirodni saveznik. Bosna i Hercegovina je spremna investirati u dobre, čvrste i iskrene odnose'', dodala je Turković.

Kada bi se pitalo Hrvatsku, BiH bi već bila u Europskoj uniji

 

Ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je da Hrvatska podržava sve ono što se politički lideri u Bosni i Hercegovini dogovore te da poštuju načela sadržana u Dejtonskom sporazumu.

To je kazao danas u Sarajevu odgovarajući na pitanja novinara o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Radman tvrdi da su politička prava, jednakopravnost te eliminacija svih oblika diskriminacije u izbornom procesu nužni kako bi se ostvario politički legitimitet.

''Podržavamo sve ono što dogovore politički lideri. Hrvatskoj je u interesu zadovoljstvo i stabilnost BiH, što je ujedno i jamac za evropski put'', naglasio je.

Kada bi se pitalo Hrvatsku, dodao je, BiH bi već bila u Evropskoj uniji te da u tome nema dvojbe.

''Članstvo BiH u EU bi doprinijelo stabilnosti'', zaključio je ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Kopirati
Drag cursor here to close