Ponedjeljak

BiH otvara pregovore o suradnji s FRONTEX-om: Znate li što to znači?

"Ministarstvo sigurnosti na taj način ispunjava i jednu od važnih pretpostavki za otvaranje pregovora BiH sa Europskom unijom", priopćeno je iz te institucije.
Vijesti / Politika | 11. 02. 2024. u 13:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić sastat će se 12. veljače sa zamjenikom generalnog direktora za unutarnje poslove pri Europskom povjerenstvu Oliverom Onidijem.

Otvaranje pregovora

Tim sastankom, kojem će prisustvovati i predstavnici tima BiH za pregovore o Sporazumu o suradnji s Agencijom za europsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) na čelu sa direktorom Granične policije BiH Mirkom Kuprešakovićem, biti označen službeni početak pregovora o tekstu sporazuma.

"Nakon uspostavljanja operativne suradnje s EUROPOL-om, ovaj sporazum je slijedeći važan korak za BiH u integraciji u zajednički europski sigurnosni prostor. Ministarstvo sigurnosti na taj način ispunjava i jednu od važnih pretpostavki za otvaranje pregovora BiH sa Europskom unijom", priopćeno je iz te institucije.

"Ovo je važan korak i jedan od prioriteta pred Europskim vijećem u ožujku. Veća suradnja na upravljanju granicama je u interesu i Europske unije i Bosne i Hercegovine", priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Jedini u regiji 

Popdsjetimo, Frontex ili Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu, podupire države članice EU-a i zemlje pridružene Schengenu u upravljanju vanjskim granicama EU-a i borbi protiv prekograničnog kriminala.

Frontex je centar izvrsnosti za aktivnosti granične kontrole na vanjskim granicama EU-a, koji dijeli obavještajne podatke i stručno znanje sa svim državama članicama i susjednim zemljama izvan EU-a pogođenima migracijskim trendovima i prekograničnim kriminalom.

Zahvaljujući stalnim snagama, prvoj jedinstvenoj službi za izvršavanje zakonodavstva Europske unije, Frontex se pretvorio u operativni ogranak EU-a.

Stotine službenika sudjeluju u operacijama na vanjskim granicama Europske unije i šire.

Obavljaju razne zadaće kao što su nadzor državne granice, borba protiv prekograničnog kriminala i pomoć u operacijama vraćanja. Službenici surađuju s nacionalnim tijelima kako bi zaštitili schengensko područje, jedno od najvećih europskih postignuća.

Ugovor s FRONTEX-om omogućit će angažiranje europskih policajaca na granici BiH radi bolje kontrole ilegalnih migracija.

BiH je jedina država regije koja još nema sklopljen sporazum s Frontexom.

Kopirati
Drag cursor here to close