BiH jedina bez FRONTEX-a

Nešić ministrima: Iznenađen sam kukavičlukom

"ao Srbin, dužan sam da kažem da se iza odbijanja podrške FRONTEX-u ogoljeno demonstrira politika koja i Sarajevo, ali i sve nas u BiH vuče nazad. Oni koji su ga odbili znaju da u tome nema ništa loše", istaknuo je Nešić.
Vijesti / Politika | 06. 12. 2023. u 13:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Kao ministra sigurnosti iznenadila me je odluka kolega iz reda bošnjačkog naroda da odbiju jedan krupan i veliki korak na putu BiH ka EU. Iznenadio me je jer sjedim sa ljudima koji se zaklinju u svoju posvećenost europskom putu. Još više sam iznenađen nerazumijevanjem i kukavičlukom", stoji u priopćenju ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića.

"Nisam zatečen"

Kako navodi, operativna suradnja znači da entitetski i kantonalni MUP-ovi surađuju s pripadnicima Granične policije BiH u čiji sastav će ući i pripadnici FRONTEX-a.

"Kao Srbin i političar s iskustvom u Sarajevu, nisam zatečen činjenicom da bošnjački politički 'krem', umjesto budućnosti bira prošlost i podjele. Kao ministar sigurnosti BiH građanima svih vjera i nacionalnosti želim da poručim da je resor koji vodim učinio najviše na europskom putu što pokazuje i izvještaj Europskog pojerenstva i može se čuti na svim sastancima kojima prisustvujemo", istaknuo je Nešić.

Ministar sigurnosti BiH tvrdu kako bi s FRONTEX-om Ministarstvo sigurnosti BiH daleko odmaklo u odnosu na druge.

"Poštovani građani, kao ministar znam da u vama nema prepreka da postanemo dio europske kolektivne sigurnosti nakon desetljeća nestabilnosti i kriza. Ima u onima koji se kriju iza vas. Kao Srbin, dužan sam da kažem da se iza odbijanja podrške FRONTEX-u ogoljeno demonstrira politika koja i Sarajevo, ali i sve nas u BiH vuče nazad. Oni koji su ga odbili znaju da u tome nema ništa loše. Znaju i da tako BiH ostaje jedina zemlja regije koja nije dio europske kolektivne sigurnosti. Znaju i da tako zaustavljaju BiH na europskom putu. Znaju i da je sve što je uradilo Ministarstvo sigurnosti BiH u skladu sa Ustavom i Daytonskim mirovnim sporazumom", kazao je Nešić.

Ništa novo 

Dodao je i kako "znaju i nije ih briga" te naveo kako "nesposobni da pomjere zemlju naprijed svojim biračima ponovno nude mržnju prema Republici Srpskoj i Srbima".

"Kao i svaki put do sada rezultat će biti isti - politikom mržnje od BiH će praviti tamni vilajet", istaknuo je Nešić.

Podsjetimo, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine uputilo je Vijeću ministara BiH sastav pregovaračkog tima i osnove za vođenje pregovora za potpisivanje Sporazuma sa Europskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (FRONTEX).

Nakon završetka unutarnje procedure u BiH te pregovora sa Frontex-om BiH je trebala postati dio zajedničke europske granične sigurnosti.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković ranije je naveo razlog zbog kojeg se protivi prijedlogu je alineja u kojoj se navodi da država BiH mora dobiti suglasnost od entiteta za materiju u kojoj joj ta vrsta suglasnosti nije potrebna.

"Mislim da je to nešto što treba jezički kvalitetnije definirati da sutra ne bi došli do toga da državni organi ovise od mišljenja, na primjer, Vlade FBiH, a u predmetima u kojima nadležnost nema ni Vlada FBiH ni Vlada RS-a", objasnio je ranije za Klix.ba Konaković.

Kopirati
Drag cursor here to close