Ključni preduvjet

Vijeće ministara BiH: Napokon postignut dogovor vezano za sporazum s Frontexom

Sporazum s Frontexom jedan je od ključnih preduvjeta što ih je Europska komisija postavila kako bi BiH u ožujku mogla otvoriti pristupne pregovore s Unijom
Vijesti / Politika | 12. 12. 2023. u 13:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH u utorak je postiglo suglasnost o tekstu sporazuma kojega bi trebala postići s Frontexom kako bi policajci iz Europske unije napokon mogli doći u BiH i pomoći u kontroliranju ilegalnih migracija, potvrdio je zamjenik predsjedateljice Vijeća Staša Košarac, prenosi Hina.

Ključni preduvjet

Sporazum s Frontexom jedan je od ključnih preduvjeta što ih je Europska komisija postavila kako bi BiH u ožujku mogla otvoriti pristupne pregovore s Unijom, a dogovor o tome do sada su usporavali unutarnji politički sukobi u BiH svedeni na prijepore oko toga što su ovlasti države, a što entiteta.

Sadašnji ministar sigurnosti Nenad Nešić, tvrdio je kako BiH zbog svog složenog ustroja ne može prihvatiti tipski sporazum kakav Frontex sklapa s drugim državama pa se taj dokument mora prilagoditi bh “specifičnostima”.

U praksi je to značilo da bi Granična policija BiH, za sve aktivnosti na zaštiti dijela granice uz teritorij Republike Srpske koju provodi s pripadnicima Frontexa, morala tražiti i dobiti suglasnost entitetskog MUP-a.

To je pak protivno praksi po kojoj Frontex u načelu surađuje samo s državama, odnosno s državnim agencijama za provedu zakona, pa su bošnjački ministri u Vijeću ministara blokirali Nešićev prijedlog.

Formacije

Ustvrdivši kako je taj problem na kraju riješen Košarac je kazao kako su sada usvojene osnove za pregovore s Frontexom i struktura pregovaračkog tima.

“U tekstu su vidljive ovlasti različitih razina vlasti”, kazao je Košarac.

BiH je Frotexu predložila formulaciju po kojoj će se suglasnosti za djelovanje pripadnika europskih policija davati “sukladno ovlastima koje imaju različite razine vlasti”.

BiH je jedina država regije koja još nema sklopljen sporazum s Frontexom, unatoč činjenici da je izložena sve jačem migrantskom valu, a sama nema kapaciteta za učinkoviti nadzor nad svojim granicama.

Graničnoj policiji BiH kronično manjka policajaca pa tako sada na svakih 25 kilometara granice dolazi tek jedan od njih.

Kopirati
Drag cursor here to close