Četništvo

Bh. političari traže hitno kažnjavanje organizatora okupljanja četnika u Višegradu

"Draža je čovjek koji je svoj život posvetio slobodi srpskog naroda, razvoju demokracije i obrani domovine od fašističkih agresora i komunista", izjavio je predsjednik Ravnogorskog pokreta otadžbine RS.
Vijesti / Politika | 10. 03. 2019. u 21:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 200 pripadnika Četničkog ravnogorskog pokreta okupilo se danas u Višegradu gdje su na gradskom trgu položili cvijeće poginulim pripadnicima Vojske Republike Srpske. Došli su iz više gradova RS-a, ali i Srbije i Crne Gore, kako bi obilježili godišnjicu uhićenja Draže Mihailovića.

"On je čovjek koji je svoj život posvetio slobodi srpskog naroda, razvoju demokracije i obrani domovine od fašističkih agresora i komunista", izjavio je novinarima u Višegradu Dušan Sladojević, koji se predstavio kao predsjednik Ravnogorskog pokreta otadžbine Republike Srpske.

Razlog zbog kojega se sljednici četničke ideologije već godinama okupljaju upravo u ožujku u Višegradu je činjenica da je Mihailović u okolici tog grada zarobljen 1946. godine u akciji tadašnje jugoslavenske službe državne sigurnosti. Nakon uhićenja mu je suđeno, izrečena mu je smrtna kazna zbog odgovornosti za ratne zločine koje su počinili četnici pod njegovim zapovjedništvom, a potom je strijeljan, vjerovano u svibnju 1946.

Vlasti u Srbiji su u sklopu procesa rehabilitacije nacističkih suradnika iz Drugog svjetskog rata to osigurale i za Mihailovića. Viši sud u Beogradu je 2015. godine proglasio ništavnim suđenje provedeno 1946. godine te je Mihailoviću posmrtno vratio građanska prava.

Naročito teški zločini u Drugom svjetskom ratu upravo na području istočne Bosne, gdje se u proteklim godinama okupljaju Mihailovićevi štovatelji.



Stranka demokratske akcije zahtijeva da Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine po službenoj dužnosti odmah poduzme sve korake i pokrene krivične postupke protiv organizatora četničkog okupljanja u Višegradu

Ako Tužiteljstvo BiH, ali i entitetske vlasti RS-a i lokalne vlasti u Višegradu, ne poduzmu ništa u kažnjavanju organizatora četničkog divljanja i zabrani svih budućih sličnih skupova, smatrat ćemo ih sudionicima u prijetnjama koje se upućuju Bošnjacima i shodno tome ćemo se odnositi prema njima", navodi SDA.

Današnje okupljanje Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu osudili su iz Naše stranke.

"Okupljanje četnika u Višegradu je čin prijetnje. Niti jednog razloga nema da se bilo koji povratnik i bilo koji slobodnomisleći čovjek koji ne razmišlja u skladu s ideologijom srpskog nacionalizma ne osjeti ugroženim kad gleda četničko postrojavanje. Četnici ne ulijevaju nesigurnost samo ljudima u Višegradu ili Republici Srpskoj nego i u Federaciji, jer evociraju uspomene na sve zločine koje je taj pokret počinio i u Drugom svjetskom i u posljednjem ratu. Nema u prošlosti niti jedan valjan argument koji bi nam četnički pokret mogao učiniti opravdanim pod izgovorom na pravo na slobodu okupljanja kako nam to želi predstaviti vlast u RS-u. Ravnogorski četnički pokret je neofašistička organizacija i svaka sumnja na mogućnost njihovog terorističkog djelovanja je opravdana. Stoga će Naša stranka činiti sve da taj pokret bude zabranjen. Pozivamo sve progresivne političke snage u BiH kao i međunarodnu zajednicu da nam se u tom zahtjevu pridruže", navodi predsjednik NS-a Predrag Kojović.

On podsjeća kako se iz godine u godinu samo konstatira da se ništa ne mijenja po pitanju sankcioniranja govora i djela koje šire mržnju i netrpeljivost. Kad bi postojala politička i pravosudna volja da se širenju mržnje i propagiranju zločinačkih ideologija stane u kraj, za to bi se našlo načina i korištenjem postojeće zakonske regulative. Kako ovo nije slučaj, Naša stranka će predložiti izmjene krivičnog zakona u ovom smislu i insistirati na njihovoj dosljednoj primjeni.

"Pokušali smo to učiniti prije dvije godine u Parlamentu Federacije BiH, ali su zakon koji je u Predstavničkom domu usvojen u nacrtu HDZ i SDA jednostavno uklonile iz daljnje procedure. Sada će naš klub u državnom parlamentu preko svojih zastupnika predložiti izmjene zakona na državnom nivou i očekujemo da nas u tome podrže sve stranke koje baštine vrijednosti antifašizma”, kazao je Kojović te najavio i podnošenje krivičnih prijava protiv organizatora skupa u Višegradu, priopćeno je iz Naše stranke.



Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ocijenio je da su postrojavanja četnika s područja BiH i Srbije u Višegradu opasna prijetnja miru i stabilnosti, te da su posebno uznemirujuća za Bošnjake povratnike u entitet RS.

"Zbog toga, kao član Predsjedništva BiH, zahtijevam hitnu reakciju nadležnih državnih institucija, prije svega Tužilaštva BiH, Ministarstva sigurnosti BiH i policijskih agencija kako bi se kaznili organizatori tog fašističkog postrojavanja, zabranilo buduće održavanje sličnih skupova bilo gdje u BiH, te zabranilo djelovanje Četničkog ravnogorskog pokreta u našoj zemlji", kazao je Džaferović.

On smatra da je nedopustivo da nekažnjeno prođu prijetnje novim zločinima i poziv na genocid, i to od sljedbenika organizacije koja je historijski i pravno potvrđena kao fašistička i koja je odgovorne za zločine nad Bošnjacima u Drugom svjetskom ratu, ali i tijekom agresije na BiH u periodu od 1992. do 1995. godine.

"Postrojavanje četnika u vojnoj formaciji i prijetnje „paklom i krvavom Drinom“, koje su se mogle čuti, predstavljaju nedvosmisleno krivično djelo izazivanja nacionalne i vjerske mržnje. Zbog toga tražim od svih nadležnih institucija da bez ikakvih kalkulacija pristupe procesuiranju ovog krivičnog djela", kazao je Džaferović.

Dodao je da od svih političkih predstavnika srpskog naroda u BiH očekuje da se lično očituju o ovom događaju, te da i entitetske vlasti poduzmu korake kako ovakvi skupovi, usmjereni protiv mira u Bosni i Hercegovini, više nikada ne bi bili organizirani.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikić upozorio je danas kako neovisno o željama pojedinih političkih snaga u Bosni i Hercegovini, a naročito ponovljenim izjavama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, rješavanje odnosa između Srbije i Kosova nema nikakve poveznice s unutrašnjim ustrojem države Bosne i Hercegovine.

"Nažalost, u zadnje vrijeme svjedočimo ponovnom oživljavanju političkih inicijativa ne samo negiranja, nego i veličanja ratnih zločina počinjenih u BiH u 20. stoljeću sa samo jednim ciljem pokušaja konačne podjele države na tri etnička entiteta", izjavio je Nikšić, saopćeno je iz SDP-a.

On je dodao da o tome „najzornije svjedoči današnje postrojavanje četnika u Višegradu, ali i inicijative za formiranjem opskurnih komisija koje za cilj imaju revidiranje i falsificiranje sudski utvrđenih činjenica o počinjenim zločinima protiv Bosne i Hercegovine i njenih građana u posljednjoj agresiji.“

Nikšić ističe kako veličanje četništva, javno pozivanje na tzv. legitimno i nelegitimno pripadanje određenim narodima i druge slične inicijative se ne mogu nazvati nikakvim drugim imenom nego fašizmom.

"Na njihovu žalost, BiH je preživjela i nadživjela sve nasrtaje na njen suverenitet i njen historijski multietnički karakter, dok su zagovornici politika mržnje i podjela redovno završavali na smetlištu povijesti, a tako će sigurno okončati i današnji promotori takvih ideologija", zaključio je Nikšić.

DF-ov poziv Lukaču i Mektiću da pohapse pripadnike četničkog pokreta ili da im se pridruže

Demokratska fronta poziva ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača i ministra sigurnosti BiH, Dragana Mektića da uhapse pripadnike četničkog pokreta koji su danas u Višegradu eksplicitno pozivali na činjenje novih zločina ili da im se, ako ih i pored očitih četničko koljačkih namjera ne žele privesti, jednostavno pridruže.

"Smatramo da poruke o novim klanjima ne ostavljaju nimalo prostora ni entitetskim ni državnim policijskim agencijama za nereagiranje. Četnička okupljanja u Višegradu ne završavaju se tek na porukama mržnje, nego predstavljaju ohrabrenje onima koji su ne tako davno po Višegradu pravili žive lomače da ponovo tu, ili negdje već drugo, učine isto. Nedopustivo je da ove četničke, samo za javnost, nenaoružane formacije, otvoreno prijete terorom, a da pri tome nema apsolutno nikakve reakcije institucija. Sigurnosne agencije entiteta i države istog časa moraju građanima koji se osjećaju ugroženima uslijed posljednjih prijetnji garantirati sigurnost i zaštitu, pružajući dokaz da nisu suglasni s četničkim pozivima na nova klanja. Ako to izostane treba smatrati da četnici imaju otvorenu podršku u prijetnjama i zločinačkim planovima", stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close