Organizator je Ravnogorski pokret

Okupljanje četnika u Višegradu je veličanje genocida i ruganje žrtvama

Iako su to ranijih godina radili 13. ožujka, organizator Ravnogorski pokret Višegrad pomjerio je datum, a okupljanje je počelo u 8 sati na trgu palih boraca u Višegradu.
Vijesti / Flash | 10. 03. 2019. u 12:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godišnjica uhićenja četničkog generala i ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata Dragoljuba Draže Mihailovića počela je jutros u Višegradu.

Iako su to ranijih godina radili 13. ožujka, organizator Ravnogorski pokret Višegrad pomjerio je datum, a okupljanje je počelo u 8 sati na trgu palih boraca u Višegradu. Nakon toga bit će održano više molitvi, a onda i polaganje cvijeća na spomeniku četnikom generalu.

U povodu okupljanja četnika u Višegradu predsjednica Udruženja ''Žene žrtve rata'' Bakira Hasečić izjavila je za Faktor.ba kako je sramotno i žalosno da državne institucije nijemo promatraju veličanje genocida i ratnog zločina, ali i ruganje žrtvama.

''Na ovakvim skupovima, koji su se ranije održavali, bilo je vrlo malo pripadnika domicilnog stanovništva. Zbog toga se pitam na koji način su ti ljudi ušli u BiH u istim uniformama u kojima su se vršili zločini ne samo u Višegradu, nego i širom BiH. Oni su danas i na trgu u Višegradu, koji se danas zove Trg poginulom srpskom vojniku, a koji se nalazi u neposrednoj blizini Mosta Mehmed paše Sokolovića. Ovaj most se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, a Komisija za zaštitu spomenika je odredila da nikakva nacionalna obilježja ne mogu biti prisutna u krugu od 100 metara oko mosta. Na to nitko nije reagirao'', kazala je Hasečić.

Ona je ovo okupljanje okarakterizirala također i kao katastrofalno i skandalozno.

''Žalosno je i tužno danas. Mogu samo zamisliti kako je povratnicima. Biti u gradu i gledati one iste uniforma u kojima su počinjeni zločini. Možda će među njima biti i ratnih zločinaca, koji su se, zahvaljujući dvojnom državljanstvu, skrili u Srbiji i ovo im je jedinstvena prilika da dođu u Višegrad. Neka sram bude i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića zbog ovakvog okupljanja'' dodala je Hasečić.

Kopirati
Drag cursor here to close