'Krvava Drina'

Veleposlanstva SAD i Velike Britanije užasnuta izvještajima o nacionalističkoj retorici u Višegradu

Inače, Ravnogorski četnički pokret službeno je registriran u Ministarstvu pravde BiH kao nevladina organizacija što znači da je njegovo djelovanje potpuno legalno i da slobodno mogu organizirati svoje skupove.
Vijesti / Flash | 10. 03. 2019. u 18:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stotinjak četničkih sljedbenika iz Srbije i Bosne i Hercegovine okupilo se u nedelju u okolici Višegrada u istočnoj Bosni kako bi odali počast Draži Mihailoviću, kvislingu i zapovjedniku četničkih postrojbi u Drugom svjetskom ratu odgovornom za masovne pokolje nesrpskog stanovništva upravo u tom dijelu BiH.

Pripadnici organizacija pod imenom Ravnogorski pokret postrojili su se u crnim odorama s četničkim znakovljem.



Pripadnici su novinarima kazali da su se Mihailovićevi sljedbenici okupili kako bi kao i svake godine podsjetili na tko "tko je bio prvi gerilac u porobljenoj Europi i borac protiv fašizma".

Tužiteljstvo BiH može, praktično, odmah reagirati, a federalni ministar unutarnbjhih poslova Aljoša Čampara za Klix.ba je objasnio i na osnovu čega.

“U članu 145. Krivičnog zakona BiH jasno se kaže da će onaj tko javno izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i Ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, kazniti kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine”, kazao je Čampara danas za Klix.ba.

I ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je u razgovoru za Klix.ba osudio današnji događaj u Višegradu pozvao je Tužiteljstvo BiH na djelovanje, istovremeno upitavši zašto je Ministarstvo pravde BiH dozvolilo registraciju ovog udruženja.

Inače, Ravnogorski četnički pokret službeno je registriran u Ministarstvu pravde BiH kao nevladina organizacija što znači da je njegovo djelovanje potpuno legalno i da slobodno mogu organizirati svoje skupove.

Veleposlanstvo SAD-a u BiH užasnuto je izvještavanjima o nacionalističkoj retorici tijekom današnjeg događaja u Višegradu.

"Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo. Očekujemo od relevantnih institucija da poduzmu potrebne korake, pozabave se ovim prijetnjama i pozovu na odgovornost", objavljeno je na Twitteru Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Šokiran sam prizorima iz Višegrada. Sigurno su mnogi u BiH uznemireni. Nadam se da će vlasti detaljno istražiti. Govoru mržnje nije mjesto u suvremenom društvu. Krajnje je vrijeme za okretanje ka budućnosti, uz uzajamno poštovanje", poručio je veleposlanik Velike Britanije u BiH, Matt Field putem Twittera.

U poruci OHR-a na Twitteru istaknuto je kako nadležne institucije to trebaju istražiti i poduzeti odgovarajuće akcije protiv odgovornih za govor mržnje.

"Današnji događaji u Višegradu nemaju mjesta u BiH društvu, pomirenje je jedini put u budućnost", naveli su iz OHR-a.

Kopirati
Drag cursor here to close