U spornim stvarima

Bez optimizma nakon sastanka u Mostaru - Zakon o sudovima i Izborni zakon ostali zakovani

U prostorijama Hrvatske demokratske zajednice u Mostaru u utorak se održavao sastanak stranaka koalicije na državnoj razini.
Vijesti / Politika | 27. 02. 2024. u 16:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Držali smo se onoga da pokušamo završiti sve što smo dogovorili sa strancima. Različiti su razlozi, od Izbornog zakona, Suda BiH, sukoba interesa, zašto se nismo mogli usuglasiti... Dat ćemo napora da to pokušamo uraditi ovih dana i pokušati pokazati time ozbiljnost u našem radu'', rekao je Dragan Čović predstavnik političkih stranaka koalicije na razini BiH.

Kaže kako su se našli u raskoraku i u sljedećih par dana se nada da će usuglasiti neke stvari.

''Sjednica Vijeća ministara je u ponedjeljak, sve što se do tada dogovori, može se riješiti na Vijeću ministara'', rekao je Čović.
 
Očekivali su kaže, da će u 12. mjesecu dobiti otvaranje pregovaračkog procesa, ali su im tada dane upute što još treba uraditi.

''Održavat ćemo komunikaciju i atmosferu među nama, koja je pozitivna i afirmativna, kako bi do utorka mogli reći da smo još nešto usuglasili. Rok je ovaj tjedan, jer ulazimo u ožujak, ali naše odluke, da bi prošle cijelu administrativnu proceduru, moraju biti završene najdalje u utorak, ako želimo da to netko ocjenuje'', dodao je.
 
Foto: Bljesak.info / Izjave za medije Dragana Čovića, Nermina Nikšića i Milorada Dodika

Nitko nije presretan

Nermin Nikšić, lider SDP-a i federalni premijer, rekao je da kad su se dogovarali izaći pred medije ''nitko nije bio presretan, jer su do sada imali bolje vijesti''.

''Danas smo na pozicijama na kojima smo, ali smo ostali otvoreni za uraditi sve što može na bilo kojem zakonu. Najbliži da okončamo je Zakon o sukobu interesa. Zakon o sudovima i Izborni zakon su ostali zakovani u spornim stvarima, iako smo u drugim oblastima izbornog zakona napravili značajne iskorake'', rekao je.

Radit će, tražiti kompromise, dodao je Nikšić, a najviše kompromisa su smatra do sada uspjeli postići.

''Svaki sljedeći će biti napredak. Ono što mene motivira je da i kad se ne složimo i ne dogovorimo radimo u normalnoj atmosferi i dogovaramo se u atmosferi koja ne znači sukobe, svađe i podjele'', dodao je.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da je ''zajedničko da od EU traže da dozvoli datum za pregovore'.

Foto: Bljesak.info / Izjave za medije Dragana Čovića, Nermina Nikšića i Milorada Dodika

Želimo šansu

''Uradili smo dosta toga do sada, od Frontexa, do Zakona o financiranju terorističkih organizacija i sprečavanju pranja novca. Tragamo za time što možemo još napraviti da 21. bude data šansa EU vijeću da nam da te pregovore. Podvlačimo sva trojica da bez datuma o pregovorima to ništa ne znači i da bi osjećali da smo zaobiđeni i prevareni ako ne dobijemo točan datum pregovora. Vjerujemo da možemo za 7 do 10 dana riješiti nekoliko pitanja'', rekao je Dodik.

Kaže da ostaje okvir od nekoliko zakona koji se spominje, od Suda, preko Zakona o sprječavanju sukoba interesa, Izborni zakon ali i Sudu BiH, odnosno izboru sudaca, što ćemo rješavati u travnju.

''Mi smo uspjeli kod Izbornog zakona svesti stvari na nekoliko tema. Jedna je način na koji se bira član Predsjedništva, drugo je SIP, gdje imaju različita viđenja kako da se bira, a postoje razmišljanja da se to zadrži na razini Zastupničkog doma uz konsenzus, ili da se bira u Parlamentarnoj skupštini, na oba doma. Što se tiče Predsjedništva RS ostaje pri tome da direktno bira člana predsjedništva, lai podržavamo i to da se riješi transparentno izbor člana predsjedništva iz federacije. Ideja je da prođe trijaža kroz 3 2 ili jedan kanton s većinom hrvatskom strukturom, ali razumijem da tu ima problema'', rekao je.
 
Foto: Bljesak.info / Izjave za medije Dragana Čovića, Nermina Nikšića i Milorada Dodika

Preveliko nerazumijevanje

Tu je i pitanje tehničkih izmjena, a smatra da je tu preveliko nerazumijevanje.

 ''Čak ni ovi koji to predlažu ne znaju o čemu se radi. Lako se govori o integritetu procesa, a nitko ne zna što to znači. Ostaje da radne grupe rade i na tom zakonu. Zakon o sukobu interesa može biti završen i zaključak je da radne grupe rade i čim nešto usuglase da se to uputi u Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu. Sva pitanja ostaju otvorena, bilo bi dobro kad bi uspjeli, barem Zakon o sukobu interesa ili državnoj upravi, kojima se reguliraju uposlenici na razini BiH'', rekao je Dodik.
 
Proračun je usvojen, dodaje, njega nitko ne spori.

''Dogovore koje smo imali za raspodjelu sredstava ostaju takvi, trebamo nastaviti raditi i nema ništa posebno novo. Ovo nije neuspjeh, za razliku od prošlog sastanka kad smo pričali ima li nekog zakona, sada imamo poziciju da rješavamo konkretna pitanja o konkretnim zakonima'', rekao je.

Ovo je konkretan napredak, smatra.

Foto: Bljesak.info / Izjave za medije Dragana Čovića, Nermina Nikšića i Milorada Dodika

Ako nelegalni nešto pokuša....

Komentirajući Zakon o sudu, Dodik kaže da je njihov prijedlog je da se apelacijsko vijeće suda izmjesti u Banja Luku, a prvostupanjsko da bude u Sarajevu.

''To je nešto što mi ne vidimo razlog zašto da se ne prihvati. Treba uvesti više reda u pravosuđe. Sud BiH može postupati samo po zakonima koje donese PS BiH, tako logično, ali je potrebno uvesti reda'', rekao je Dodik, zahvaljujući Čoviću za domaćinstvo.

''Nastavljamo dalje, nema razloga da se dalje ne razgovara. Ako ovaj nelegalni bilo što pokuša uraditi srušio je put BiH. Ako bi krenuo da nameće zakone, bilo što, što se odnosi na RS, u bilo kom segmentu, RS istupa iz procesa tako da će donijeti svoj zakon o izborima i provesti ga na svoj način. Ako netko želi da sruši EU put BiH to može biti Schmidt. I ranije smo to tražili i dalje smo istog opredjeljena'', dodao je.

Inače, u prostorijama Hrvatske demokratske zajednice u Mostaru u utorak se održavao sastanak stranaka koalicije na državnoj razini.

Sastanku sunazočili predsjednici stranaka Elmedin Konaković, Edin Forto, Nermin Nikšić, Milorad Dodik, Dragan Čović, Nenad Stevandić, ali i brojne delegacije.

Na sastanku su lideri pokušali pronaći rješenja za preostale zakone, kako bi Europska unija otvorila pregovore s Bosnom i Hercegovinom. Umjesto o 14 prioriteta Europske komisije, sastanak se sveo na tri zakonska rješenja. Potrebno je da se usvoje zakon o sudovima, zakon o sukobu interesa te izmjene Izbornog zakona BiH. No to im čini se nije išlo od ruke.

Radne grupe su trebale podnijeti izvještaj o tome što su uradile u pripremi sastanka i eventualnim dogovorima. Konaković je rekao kako mu se čini da je Zakon o sukobu interesa manje problematičan u ovoj fazi, te da zakon o sudovima, može trpjeti modifikacije, ali, kako kaže, ne odustaju od svojih zahtjeva.

Konaković smatra ne bi trebali propustiti priliku za dobijanje “zelenog svjetla” za početak pregovora za članstvo u Europskoj uniji.

Kopirati
Drag cursor here to close