Predsjedništvo BiH

Bećirović: Vanjska politika je isključiva nadležnost države BiH, a ne entiteta

Za vođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine je nadležno Predsjedništvo BiH kao najviši kolektivni organ izvršne vlasti države Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Politika | 28. 09. 2023. u 15:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s veleposlanikom Narodne Republike Kine u BiH Ji Pingom o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i odnosima dvije zemlje.

Bećirović je naglasio da je institucionalni okvir vanjske politike države Bosne i Hercegovine jasan. Za vođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine je nadležno Predsjedništvo BiH kao najviši kolektivni organ izvršne vlasti države Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da bosanskohercegovački entiteti, kao niže administrativno-teritorijalne jedinice unutar suverene države Bosne i Hercegovine, nemaju nikakvu nadležnost za vođenje vanjske politike i vanjskopolitičko predstavljanje države Bosne i Hercegovine.

Zato se komunikacija između dvije države treba odvijati isključivo putem nadležnih državnih organa Bosne i Hercegovine, podvukao je Bećirović, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Veleposlanik Ji Ping je rekao da Narodna Republika Kina poštuje neovisnost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Između ostalog, naveo je da prema svim narodima u Bosni i Hercegovini ima jednak odnos, kao i da se sporna pitanja trebaju rješavati putem dijaloga.

Tijekom sastanka je konstatirano da dvije zemlje imaju dobre odnose i potrebu za unaprjeđenjem ekonomskih i drugih veza, a istaknuto je da postoji obostrani interes da prijateljski odnosi dvije zemlje doprinesu jačanju ekonomskih odnosa, te otvore vrata bh. gospodarstvenicima za ostvarenje kvalitetnije suradnje.

Kopirati
Drag cursor here to close