Konaković

Predani svi papiri oko Christiana Schmidta

Potvrđeno je da je državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zatražila od Granične policije BiH podatke…
Vijesti / Politika | 29. 09. 2023. u 13:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Uputili smo sve dokumente koji pokazuju da ne postoje dileme u vezu statusa Christiana Schmidta. Status Visokog predstavnika je legalan, ova priča šteti građanima", rekao je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković na današnjoj konferenciji za medije.

Rekao je da je iz njegovog ministarstva stigao ekspresan odgovor na zahtjev ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića koji je izjavio da "očekuje da najkasnije u roku od deset dana dobije sve relevantne informacije od nadležnih policijskih i drugih organa o boravku visokog predstavnika Christiana Schmidta i njegove pratnje u BiH".

Potvrđeno je da je državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zatražila od Granične policije BiH podatke o Christianu Schmidtu i njegovom osiguranju.

Naime, čelnik SNSD-a i predsjednik RS-a, Milorad Dodik, već mjesecima tvrdi kako Schmidt nije legalno postavljeni visoki predstavnik za BiH jer imenovanje koje provodi Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN, ishodio je donošenje zakona u parlamentu RS kojim je zabranio provedbu obvezujućih odluka visokog predstavnika, a proteklih tjedana koristi svaki istup kako bi vrijeđao Schmidta.

Dodik, koji je prijetio da će uhititi Schmidta ako kroči na područje RS-a, u intervjuu za entitetsku novinsku agenciju Srna nazvao je visokog predstavnika sljednikom fašista i smećem.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close