9. siječanj

Bećirović: Vrijeme je da međunarodna zajednica zaustavi destruktivne politike

Bećirović je podsjetio da najviši pravni akt BiH nije 1992. godine propisivao nikakvo pravo na samoopredjeljenje etničkim zajednicama u BiH.
Vijesti / Politika | 09. 01. 2023. u 17:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović poručio je da je krajnje vrijeme da dužnosnici entiteta Republika Srpska i Srbije prestanu sa antidejtonskim djelovanjem, kao i sa nemoralnom i anticivilizacijskom politikom negiranja sudski i znanstveno dokazanog genocida nad Bošnjacima.

Kazao je to na znanstvenom skupu o temi "9. siječanj - Put u genocid", kojeg je danas u Narodnom pozorištu u Sarajevu organizirao Arhiv Federacije BiH.

Neistine i podvale

Bećirović je kazao da je u vrijeme kada separatistički krugovi ciljano plasiraju raznovrsne neistine, falsifikate i podvale, veoma važno da se znanošću i znanstvenim činjenicama suprotstavi negatorima genocida.

Smatra da su znanstveni skupovi poput današnjeg jako bitni, jer daju znanstvenu valorizaciju nepobitnih činjenica i doprinose cjelovitom sagledavanju prošlosti sa povijesnog, pravnog, sociološkog psihološkog i svakog drugog aspekta.

Bećirović je podsjetio da najviši pravni akt BiH nije 1992. godine propisivao nikakvo pravo na samoopredjeljenje etničkim zajednicama u BiH te da je antiustavno okupljanje dijela odmetnutnih poslanika Skupštine RBH 9. siječnja 1992. godine bio čin bezakonja i nasilja nad pravnim poretkom.

Video: Denis Bećirović

Kazao je da je Ustavni sud RBiH odlukom od 15. septembra 1992. ocijenio proglašenje RS kao antiustavni čin, kao i Badinterova komisija Evropske zajednice.

''Zločinačka politika razdvajanja bh. naroda i stvaranje paradržave na teritoriji BiH, projektovanja i vođena iz Beograda, bila je u suprotnosti sa domaćim pravnim sistemom i međunarodnim pravom''- istaknuo je Bećirović.

Današnje obilježavanje 9. siječnja, kazao je on, predstavlja kršenje Daytonskog sporazuma i Ustava BiH te da je Ustavni sud presudio da je obilježavanje dana RS neustavno.

Presude ne smiju biti arhivirane

Ističe da je vrijeme da se počnu uvažavati presude internacionalnih i domaćih sudova.

''Ne zaboravimo, projektantima i izvođačima zločinačke politike razbijanja države BiH, u haškom tribunalu i sudovima u BiH izrečeno je više od 1.000 godine zatvorske kazne. Zato glorifikacija mračne politike koja je počinila genocid predstavlja neprihvatljiv čin uvrede i provokacije za BiH, EU i UN'' - poručio je.

U interesu mira, Bećirović je kazao da sudske presude ne smiju biti arhivirane i zaboravljene.

Tvrdi da međunarodna zajednica u interesu cijelog čovječanstva treba i mora poslati globalnu poruku da se rezultati genocida i zločina ne mogu i ne smiju trajni priznati.

''Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica zaustavi destruktivne politike koje veličaju pravomoćno presuđene ratne zločince'' - kazao je.

Obilježavanje dana bh. entiteta RS ove godine se održava u Istočnom Sarajevu 9. siječnja, iako ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Visoki predstavnik Christian Schmidt je ranije poručio da je 9. siječanj kao Dan RS-a neustavan, da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće te da se moraju poštovati na cijeloj teritoriji BiH.

Na znanstvenom skupu, kroz izlaganja sudionika i autentična dokumenta na izložbi, te prikazivanjem inserta iz istoimenog filma Avde Huseinovića, prezentirane su razmjere zločina koje su se desile u BiH nakon 9. siječnja.

Radi se o primarnoj građi kojom su se javnosti po prvi put predočili veoma značajni dokumenti u kojima su nedvosmisleno prezentirane činjenice o ''9. siječnju'' i nastanku ''Republike srpske''.

Kopirati
Drag cursor here to close