''Nije zajednički stav predsjedništva''

Bećirović povao NAC da ubrza bh. članstvo u NATO, Cvijanović tvrdi da govori u svoje ime

Denis Bećirović pozvao je NAC da pomogne da se BiH ubrzanim koracima kreće ka članstvu u NATO-u
Vijesti / Politika | 01. 02. 2024. u 14:24 | R.I. | Bljesak.info.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''NATO nam je danas poslao poruku, vrlo jasnu i preciznu - sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine je i naš NATO interes'', izjavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović po završetku sastanka u Sarajevu sa članovima Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) naglašavajući da BiH pripada europskim i euroatlanskim integracijama.

Rekao je da je nakon sastanka ohrabren, te da približavanje članstvu u NATO-u ostaje ključni vanjskopolitički prioritet za BiH.

''Savez je spreman pomoći kako bi zaštitila svoj teritorijalni integritet i suverenitet'', izjavio je Bećirović.

Najvažniji sastanak

Cjelokupni sastav NAC-a predvođen zamjenikom glavnog tajnika NATO-a Mirceom Geoanom u dvodnevnom je radnom posjetu BiH, što je jasan znak potpore  na putu ka euroatlantskim integracijama, piše Hina. Taj je signal poslan u vrijeme kada dužnosnici zapadnih država upozoravaju kako bi Balkan mogao biti izravno ugrožen u slučaju da ruska agresija na Ukrajinu ne bude suzbijena.

Bećirović je kazao kako je ovo najvažniji vanjskopolitički sastanak za BiH od početka godine te kako je veoma ohrabren onim što je na njemu čuo.

"Poručili su kako čvrsto stoje iza BiH, njene neovisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta i svi su jasno poručili da osuđuju bilo kakav poziv na secesiju", kazao je Bećirović novinarima.

BiH je 2020. odobren Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP) a punopravno članstvo je cilj je zacrtan i važećim zakonom o obrani, no njegovu se dosezanju protive političari iz reda bosanskih Srba koji već godinama blokiraju provedbu reformi obrambenog sektora.

Proruski političari u BiH

Milorad Dodik je kako navodi, prijetio da će s blokadama nastaviti. Na članstvo BiH u NATO-u iz Republike Srpske neće pristati sve dok se na to eventualno ne odluči i Srbija. Dodik ujedno inzistira na što snažnijim vezama s Rusijom.

Bećirović je rekao kako će se unatoč takvim blokadama inzistirati na članstvu u NATO-u jer BiH "nije neutralna nego je jasno opredijeljena" a tijela vlasti usvojila su sve potrebne dokumente za pridruživanje Savezu. Također je izjavio da proruski političari u BiH ugrožavaju mir u regiji i pritom je izravno prozvao Dodika.

Rekao je kako je stoga od članova NAC-a zatražio ubrzano primanje BiH u NATO.

Na sastanku s članovima NAC-a u četvrtak su bili samo Bećirović i aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić dok Željka Cvijanović nije došla.

Video: Bećirović za Fenu

Cvijanović: Bećirović govorio u svoje ime

Srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je bošnjački član Predsjedništva Denis Bećirović danas govorio u svoje ime, a ne u ime Predsjedništva BiH nakon sastanka sa delegacijom Sjevernoatlantskog vijeća.

"Stav Republike Srpske je jasan, opredijeljeni smo za suradnju i zadovoljni što je i samim Programom reformi ukazano da se njime ne prejudicira članstvo u NATO", rekla je Cvijanovićeva Srni, upitana da prokomentira Bećirovićev stav da su punopravno članstvo u EU i NATO-u strateški ciljevi BiH.

"S druge strane, ni NATO ne vrši pritisak oko članstva, i na žalost pojedinih iz FBiH, i njihovi skorašnji kominikei su bili prilično izbalansirani jer su svjesni da o tom pitanju ne postoji jedinstven stav u okviru BiH", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da ne može ni Bećirović sam krojiti državnu politiku, te da je Ustav rekao kako se to radi i ko to radi.

Kosovo i BiH potencijal za tenzije

NATO smatra da je sigurnosna situacija na Zapadnom Balkanu i dalje veoma krhka, izjavio je ranije generalni tajnik Alijanse Jens Stoltenberg ističući da na Kosovu i u Bosni i Hercegovini postoji potencijal za tenzije.

Stoltenberg je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Crne Gore Milojkom Spajićem u sjedištu Alijanse u Briselu ponovio zabrinutost zbog porasta tenzija i nasilja tijekom prošle godine na sjeveru Kosova, prenijela je Beta, pozivajući se na RFE.

Stoltenberg je također potvrdio da NATO nastavlja procjenjivati potrebu za daljnjim prilagođavanjem prisutnosti i u Bosni i Hercegovini.

''Poruka je da se sve strane treba suzdržati od zapaljive retorike, te da se moraju poštovati teritorijalni integritet i međunarodno priznate granice Bosne i Hercegovine. Blisko smo sarađivali s Europskom unijom, i u BiH, a sada zapravo radimo zajedno na terenu. Ali također podržavamo naše vojno prisustvo i na Kosovu. Dijalog u kojem posreduje EU, jedini je način da se pronađe trajno rešenje'', izjavio je generalni tajnik NATO-a.

Komentirajući posjetu Sarajevu, Stoltenberg je rekao da je to ''demonstracija snažne podrške za suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine''.

Posjeta delegacije NAC-a dolazi dva i po mjeseca nakon posjete generalnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga našoj zemlji.

''To je kontinuitet političkog dijaloga Bosne i Hercegovine i Sjevernoatlantskog saveza. Zahvalni smo glavnom tajniku koji je posjetio BiH, a ovo je sada Sjevernoatlantsko vijeće. Sve zemlje članice zajedno sa zamjenikom glavnog tajnika NATO-a posjećuju BiH, partnersku državu, da vide kako možemo unaprijediti suradnju između Bosne i Hercegovine i Sjevernoatlantskog saveza'', rekao je ranije za Oslobođenje zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komisije za suradnju sa NATO-om BiH Josip Brkić.

Kopirati
Drag cursor here to close