NATO

Stoltenberg: Sigurnosna situacija je krhka, u BiH postoji potencijal za tenzije

Stoltenberg je također potvrdio da NATO nastavlja procjenjivati potrebu za daljim prilagođavanjem prisutnosti i u Bosni i Hercegovini.
Vijesti / Flash | 26. 01. 2024. u 13:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kazao je u petak u Bruxellesu da NATO smatra da je sigurnosna situacija na zapadnom Balkanu i dalje veoma krhka te da na Kosovu i Bosni i Hercegovini postoji potencijal za tenzije.

Stoltenberg je to izjavio u sjedištu NATO-a na zajedničkoj konferenciji za novinstvo s crnogorskim premijerom Milojkom Spajićem tijekom koje je ponovio zabrinutost zbog porasta tenzija i nasilja tijekom prošle godine na sjeveru Kosova zbog čega je NATO pojačao prisustvo za dodatnih 1.000 vojnika.

Potreba za daljnjim prilagođavanjem

Stoltenberg je također potvrdio da NATO nastavlja procjenjivati potrebu za daljim prilagođavanjem prisutnosti i u Bosni i Hercegovini.

"Poruka je da se sve strane trebaju suzdržati od zapaljive retorike, te da se moraju poštovati teritorijalni integritet i međunarodno priznate granice Bosne i Hercegovine. Blisko smo surađivali s Europskom unijom, i u BiH, a sada zapravo radimo zajedno na terenu. Ali također podržavamo naše vojno prisustvo i na Kosovu. Dijalog u kojem posreduje EU  jedini je način da se pronađe trajno rešenje", izjavio je glavni tajnik NATO-a.

Do novih tenzija na sjeveru Kosova došlo je u rujnu prošle godine kada je paravojna skupina naoružanih Srba napala kosovsku policiju a tijekom napada poginuo je jedan policajaca tre tri napadača, a više napadača je ranjeno. Nakon tog napada NATO je pojačao svoju nazočnost u tom dijelu zemlje slanjem dodatnih trupa.

Potpora teritorijalnom integritetu

Stoltenberg je također potvrdio da će sljedeći tjedan 31 veleposlanik Stalnog vijeća NATO-a posjetiti Bosnu i Hercegovinu kako bi pružili snažnu potporu teritorijalnom integritetu naše zemlje.

Prema njegovim riječima, izaslanstvo NATO-a tijekom ovog posjeta poručit će da svi politički čelnici moraju raditi na očuvanju jedinstva jer je to "ključno za stabilnost BiH i regije".

Tijekom konferencije za novinstvo premijer Crne Gore Milojko Spajić je naglasio kako je u crnogorskom nacionalnom interesu da zapadni Balkan bude miran i stabilan.

"U našem dubokom nacionalnom interesu je da održimo mir na Kosovu. Isto važi i za Bosnu i Hercegovinu. Naša nepokolebljiva posvećenost teritorijalnom integritetu BiH je od najveće važnosti za Crnu Goru", istaknuo je Spajić.

Također Stoltenberg je zahvalio Crnoj Gori na njenom doprinosu kroz NATO-ov Sveobuhvatni paket pomoći (CAP)  te je pozvao saveznike da nastave pojačavati potporu Ukrajini u ovom kritičnom trenutku.

Stoltenberg je istaknuo da Crna Gora ima ključnu ulogu za stabilnosti na zapadnom Balkanu te je pozdravio njezinu posvećenost reformama, kao i put Crne Gore ka euroatlantskim integracijama.

Kopirati
Drag cursor here to close