Susjedi na prvom mjestu

Bećirović okupio Vijeće za vanjsku politiku - jačati odnose sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom

Na sjednici su razmatrana određena vanjskopolitička pitanja, kao i aktualna i strateška pitanja iz oblasti ekonomije koja su u nadležnosti Predsjedništva BiH.
Vijesti / Politika | 19. 01. 2024. u 11:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bsona i Hercegovina je odredila regionalnu i dobrosusjedsku suradnju kao jedan od prioriteta vanjske politike Bosne i Hercegovine.

Prvenstveno tu je unapređenje suradnje sa susjednim državama – Republikom Hrvatskom, Republikom Srbijom i Crnom Gorom, na osnovama zajedničkog interesa i poštujući načela ravnopravnosti, uzajamnog uvažavanja i poštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, trajni je prioritet vanjske politike Bosne i Hercegovine.

To je istaknuto na zajedničkoj sjednici Vijeća za vanjsku politiku i Vijeća za ekonomska pitanja pri Kabinetu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, na kojoj su nazočili uvaženi akademici, veleposlanici i diplomati, univerzitetski profesori i novinari.

Na sjednici su razmatrana određena vanjskopolitička pitanja, kao i aktualna i strateška pitanja iz oblasti ekonomije koja su u nadležnosti Predsjedništva BiH.

Jačanje veza

Također, naglašeno je da će Bosna i Hercegovina težiti jačanju ekonomskih, političkih, kulturnih i drugih veza među zemljama regije, u skladu s temeljnim normama međunarodnog prava i važećim općim pravnim načelima.

U tom smislu iskazana je i podrška aktivnom sudjelovanju Bosne i Hercegovine u potvrđenim regionalnim inicijativama, koje su od velike važnosti za poboljšanje i trajnu stabilizaciju odnosa u regiji, ali i pozicioniranje Bosne i Hercegovine kao proaktivnog i konstruktivnog partnera.

Na Vijeću je istaknuto da Bosna i Hercegovina treba nastaviti suradnju sa susjednim zemljama, u okviru Berlinskog procesa, koji svojim formatom i sadržajem predstavlja komplementaran aspekt integracija Bosne i Hercegovine u EU.

Predanost izgradnji dobrih odnosa sa susjednim državama pokazuje spremnost Bosne i Hercegovine za konstruktivan dijalog i rješavanje otvorenih pitanja. Konstatirano je da je vanjska politika Bosne i Hercegovine usmjerena ka unapređenju i očuvanju trajnog mira, sigurnosti i stabilnog demokratskog i sveukupnog državnog razvoja, odnosno uključivanju u suvremene europske, političke, ekonomske i sigurnosne integracione tokove.

Susjedi članice NATO-a

S ekonomskog aspekta naglašeno je da upravo regionalna tržišta predstavljaju ključni segment trgovinskog bilansa naše zemlje. To posebno dolazi do izražaja u segmentu izvoza, gdje na tri susjedne zemlje otpada više od jedne trećine bosanskohercegovačkog izvoza.

Također, i u smislu okruženja za poslovanje, izuzetno je važno da su dva susjeda zemlje članice NATO-a, dok je od pridruživanja Republike Hrvatske EU, Bosna i Hercegovina dobila granicu s EU, što se u pozitivnom smislu multiplikativno odražava na izvoz u EU, kao najvažnijem ekonomskom i trgovinskom bloku u okruženju.

Svako intenziviranje ekonomske suradnje i dodatna smanjenja barijera u ekonomskoj razmjeni su dobrodošla u okviru postojećih trgovinskih aranžmana kao što je CEFTA, te posebice Berlinskog procesa koji je ocijenjen kao najbolja platforma za unapređenje regionalnih ekonomskih odnosa trenutno i u budućnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close