Prijem u Predsjedništvu

Bećirović: Nedopustive su prijetnje BiH, državi koja postoji više od tisuću godina

Podcrtao je da je nedopustivo da čelnici bh. entiteta RS prijete neovisnoj, suverenoj i nedjeljivoj državi BiH koja postoji više od tisuću godina i bila je i bez entiteta, a entiteta nikada nikada nije bilo i neće biti izvan države BiH.
Vijesti / Politika | 25. 11. 2023. u 20:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović poručio je u subotu na svečanom prijemu u Sarajevu povodom Dana državnosti BiH da su korijeni BiH izuzetno jaki i da ih ne mogu "iščupati" mali i prolazni politikanti jer to nisu mogle ni puno jače sile od njih.

Istaknuo je da je Bosna i Hercegovina jedna od najpostojanijih europskih država te da danas u Europi ima 49 država, a 1377. kad je Bosna postala kraljevina bilo ih je samo 16.

"Trebamo biti ponosni"

Bećirović je naveo da posebno moramo voditi računa o ravnopravnosti svih jezika i u tom kontekstu od negiranja zaštititi i bosanski jezik koji ima višestoljetni kontinuitet o kojem svjedoče brojni sačuvani zapisi i djela.

Pozvao je da se više ulaže u obrazovanje, znanost, kulturu i umjetnost jer tu leži neiscrpna snaga BiH.

"Milijuni nas u zemlji i izvan nje, možemo i trebamo biti ponosni na našu zemlju, njenu državnost, postojanost, povijest i heroje. BiH i njezini branitelji nikada nisu osuđeni da su nekoga napali ili da su počinili genocide. Zato je nedopustivo da BiH napadaju oni koji veličaju presuđene ratne zločince započinjenih genocidom", naglasio je Bećirović.

Podcrtao je da je nedopustivo da čelnici bh. entiteta RS prijete neovisnoj, suverenoj i nedjeljivoj državi BiH koja postoji više od tisuću godina i bila je i bez entiteta, a entiteta nikada nikada nije bilo i neće biti izvan države BiH.

Certifikat državnosti

"Planetarni certifikat državnosti, neovnisnosti, suvereniteta, nije izdan ni entitetima, kantonima, ni gradovima, ni općinama. U Ujedinjenim narodima je samo jedan certifikat, samo jedna adresa i samo jedno ime, a to je država BiH. Zajedno čuvajmo istinu o prošlosti, ne posustajmo u sadašnjosti i vjerujmo u budućnost BiH i borimo se za nju. Budimo ponosi na prve 1074 godine od kako se zemlja Bosna spominje u povijesnim izvorima", rekao je Bećirović.

Dodao je da je put ka punopravnom članstvu u NATO-u i Europskoj uniji naše strateško opredjeljenje koje nema ozbiljnu alternativu te osudio ubijanje nedužnih civila na Bliskom istoku i Ukrajini.

"Čuvajmo ljude i zemlju, čuvajmo posebno djecu i mlade. Jednako čuvajmo i bošnjačku i srpsku i hrvatsku i drugu djecu. Sve to naša djeca i da ona zaslužuju mirnu i sigurnu budućnost. Sretan nam Dan državnosti Bosne i Hercegovine", poručio je Bećirović.

Prijemu su prisustvovali brojni dužnosnici vlasti, predstavnici diplomatskog kora te istaknute osobe iz javnog života Bosne i Hercegovine.

Foto: Fena / Svečani prijem u Predsjedništvu BiH povodom Dana državnosti BiH
Kopirati
Drag cursor here to close