Sarajevo

Na Humu podignuta zastava BiH u sklopu obilježavanja Dana državnosti

Bosna i Hercegovina u subotu obilježava Dan državnosti - 25. studenog, jedan od najznačajnijih datuma u njenoj tisućuljetnoj povijesti.
Vijesti / Flash | 25. 11. 2023. u 11:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na brdu Hum iznad Sarajeva u subotu je podignuta državna zastava čime je počelo obilježavanje 25. studenog - Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Svečanosti su prisustvovali članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i dogradonačelnik Samir Avdić te predstavnici županijske vlasti.

Bosna i Hercegovina u subotu obilježava Dan državnosti - 25. studenog, jedan od najznačajnijih datuma u njenoj tisućuljetnoj povijesti.

Radi se o datumu za koji se veže obnova državnosti Bosne i Hercegovine, kao i ideja moderne i suverene države, zajedničke i nedjeljive domovine svih njenih ravnopravnih naroda i građana.

Državnost Bosne i Hercegovine obnovljena je 25. studenog 1943. godine u Mrkonjić Gradu na Prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), tadašnjem najvišem bh. političkom, predstavničkom i zakonodavnom organu.

Video: Komšić: Negatori Dana državnosti neće nas dovesti u situaciju da manje volimo ovu zemlju

"Govorimo o danu, koji jeste Dan državnosti Bosne i Hercegovine, koji je jako važan kada govorimo o odnosu prema fašizmu, odnosno prema antifašističkoj borbi svih naroda u BiH, koji su odabrali pravu historijsku stranu i tada, a i danas", kazao je novinarima predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, nakon polaganja cvijeća. 

Onima koji negiraju ovaj praznik poručio je "da tako neće postići ništa, niti će spriječiti nas koji cijenimo i ovaj dan, kao i 1. ožujak - Dan neovisnosti, niti će nas takvim svojim odnosom dovesti u situaciju da manje volimo ovu zemlju". 

"Kao i svake godine od kraja rata pa do danas ista priča, kada je riječ o 25. studenom, ništa neočekivano bez obzira koliko mi to promatrali kao jadnu vrstu političkog ludila", kazao je Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close