"Sloboda nije za podcijeniti"

Komšić: Moramo biti svjesni gdje se nalazimo, čime smo okruženi

"Oba puta u posljednjih stotinu godina kada smo se oružjem borili za državu, istu smo i obranili, i oba puta, kada to nije bio slučaj, istu smo gubili", poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.
Vijesti / Politika | 25. 11. 2023. u 19:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina u subotu obilježava Dan državnosti – 25. studenoga. Obilježavanje je organizirano širom Federacije Bosne i Hercegovine u znak sjećanja na Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a, održano u Mrkonjić Gradu 1943. godine.

Tim povodom, organiziran je svečani prijem u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva Denis Bećirović domaćini su prijema, piše BHRT.

Foto: Fena / Svečani prijem u Predsjedništvu BiH povodom Dana državnosti BiH

Osvrt

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić podsjetio je da je zasjedanjem ZAVNOBIH-a prije 80 godina, u teškim ratnim okolnostima fašističke okupacije, obnovljena državnost Bosne i Hercegovine, zacrtani su njen kontinuitet, samostalnost i ravnopravnost svih njenih građana.

"Da bismo danas do kraja shvatili povijesni značaj ZAVNOBIH-a, u jednoj vrsti stoljetnog istorijskog registra, potrebno se prisjetiti činjenice koja kaže da su na terirtoriji naše zemlje u posljednjih stotinjak godina egzistirale čak četiri države. Dvije od tih država, Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenca kasnije Kraljevina Jugoslavija, i Nezavisna Država Hrvatska, uopće nisu računale s postojanjem Bosne i Hercegovine kao države i gušile su svaku osobnost Bosne i Hercegovine. Njihov velikosrpski i velikohrvatski hegemonistički karakter u osnovi je nastojao poništiti sve bosansko i u smislu državnosti, i u smislu identiteta", rekao je Komšić i dodao:

Video: Prijem u Predsjedništvu BiH povodom Dana državnosti

"Druge dvije države, odnosno republike, socijalistička koja je nastala u ZAVNOBIH-u i neovisna Republika Bosna i Hercegovina koja je proglašena nakon održavanja referenduma o neovisnosti, nastale su upravo na suprotnim osnovama, na osnovama bosanske državnosti i borbe za slobodu, i to usprkos spomenutim hegemonističkim težnjama koje su pratili i najteži oblici ratnih zločina protiv građana i naroda Bosne i Hercegovine. Nikada, kao Bosanci i Hercegovci, nismo osjećali svojima države i državne oblike koji su nam nametani bez da nas se o tome išta pitalo, a nije nas se o tome pitalo upravo i samo u onim razdobljima kada nismo bili organizirani ni politički ni vojno".

Foto: Fena / Svečani prijem u Predsjedništvu BiH povodom Dana državnosti BiH

80 godina

Dodao je da ZAVNOBIH kao presedan u bosanskohercegovačkoj povijesti nije samo dokaz kontinuiteta državnosti Bosne i Hercegovine nego i prekid "kontinuiteta otuđivanja zemlje i formiranja tuđinske uprave".

"Oba puta u posljednjih stotinu godina kada smo se oružjem borili za državu, istu smo i obranili, i oba puta, kada to nije bio slučaj, istu smo gubili", poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Istaknuo je da danas, točno 80 godina nakon ZAVNOBIH-a i nešto više od 30 godina poslije referenduma o neovisnosti, "kada pogledamo oko sebe i osvrnemo se na događanja kako na Istoku tako i na Zapadu, mi jasno možemo vidjeti da sloboda koju živimo i uživamo u vlastitoj domovini nije za podcijeniti, ali nije ni zauvijek dana niti garantirana".

Video: Svečani prijem povodom Dana državnosti BiH - 25.11.2023.

"Istina je da mi kao država i kao građani moramo biti svjesni toga gdje se nalazimo, čime smo okruženi, na koga smo upućeni i za što smo opredjeljeni. Ali ipak isto tako trebamo znati da nitko drugi osim nas samih nije garant opstanka i razvoja države Bosne i Hercegovine", poručio je Komšić.

"Sve se svodi na slobodu"

Pozvao je sve u BiH da poštuju snagu i značaj međunarodnih asocijacija čijem članstvu teže jer, kako je kazao to im je u interesu, ali je napomenuo da postojanje države Bosne i Hercegovine nisu dužni slijepo poistovjećivati sa sudbinom spomenutih asocijacija.

"Na koncu, Bosna i Hercegovina je naša trajna vrijednost, a interesi su, kako nas povijest uči promjenjivi. Neka nas u ova neizvjesna vremena vodi optimizam i borbeni duh i neka nas sjećanje na našu prošlost inspirira da gradimo budućnost u kojoj će Bosna i Hercegovina biti zemlja mira, stabilnosti i blagostanja za sve njene građane. I neka naša snaga leži u jedinstvenosti i posvećenosti ideji slobode – to je temelj na kojem treba da gradimo našu sutrašnjicu. Drage Bosanke i Hercegovke, dragi Bosanci i Hercegovci, kada govorimo o budućnosti naše domovine, u suštini, sve se svodi na slobodu nas građanki i građana Bosne i Hercegovine, i na našu volju i želju da izborenu i obranjenu slobodu očuvamo, ali i branimo ako to zatreba", poručio je Komšić.

Prijemu su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, kao i brojni dužnosnici iz političkog, društvenog, sportskog, kulturnog, vjerskog i ekonomskog života BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close