Zaustaviti antidejtonske aktivnosti

Bećirović: Hitno sankcionirati Dodikov režim

Rušenje institucije OHR-a, navodi Bećirović, dio je osmišljenog i točno programiranog paklenog plana postupnog otcjepljenja bh. entiteta RS od državne teritorije međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Politika | 17. 06. 2023. u 17:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najava održavanja Posebne sjednice Narodne skupštine entiteta RS, na kojoj će se razmatrati antidaytonske izmjene zakona prema kojima se u Službenom glasniku entiteta RS neće objavljivati odluke Ureda visokog predstavnika u BiH, novi je opasni pokušaj rušenja Daytonskog mirovnog sporazuma - navodi član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Bude li, prema njegovim riječima, usvojen najavljivani antidejtonski prijedlog to će biti unilateralno rušenje Aneksa 10. Daytonskog mirovnog sporazuma i napuštanje tog međunarodnog sporazuma. Negativne posljedice ovog bezumnog pokušaja, kako je dodao, teško je sagledati, a još teže će biti kontrolirati anarhiju koja će neminovno nastati ako se ovaj antidejtonski čin ne zaustavi.

Pročitajte još

Bosanskohercegovački mediji objavili su informaciju da će Narodna skupština RS u srijedu, 21. lipnja ove godine, razmatrati Prijedlog izmjena Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, prema kojem se u Službenom glasniku entiteta RS ubuduće neće objavljivati odluke Ureda visokog predstavnika (OHR) za Bosnu i Hercegovinu.

Dodik instrukcije prima iz Moskve

''Na ovaj način, Narodna skupština RS, otvoreno pokušava destruirati instituciju OHR-a i autoritet koji mu je dodijeljen Daytonskim mirovnim sporazumom. Paralelno s napadom na OHR, u toku je i brutalni napad na Ustavni sud BiH. Najnoviji udar na institucije, uspostavljene Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom Bosne i Hercegovine, došao je samo nekoliko dana nakon najave povlačenja iz Ustavnog suda BiH sudije iz bh. entiteta RS. Očigledno je da se užurbano provode antidejtonske aktivnosti, koje su povezane i sa instrukcijama koje Milorad Dodik prima direktno iz Moskve'' - dodao je Bećirović.

Dodik je odlučio da sprovede velikosrpski plan koji je osmislio Dobrica Ćosić, a čija je suština da u miru dobije ono što zločinci Milošević, Karadžić i Mladić… nisu mogli postići agresijom na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocidom nad Bošnjacima. Rušenje institucije OHR-a, navodi Bećirović, dio je osmišljenog i točno programiranog paklenog plana postupnog otcjepljenja bh. entiteta RS od državne teritorije međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine.

''S obzirom da je riječ o direktnom udaru na temelje Daytonskog mirovnog sporazuma, nužno je promptno i konkretno djelovanje OHR-a, Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (UO PIC), i država svjedoka Daytonskog mirovnog sporazuma, s obzirom da se radi o sinhronizovanom i brzom provođenju razaranja temeljnih dijelova Dejtonskog mirovnog sporazuma. Opasno definirane separatističke aktivnosti, koje provode entitetske vlasti u Banjoj Luci, prijetnja su miru i sigurnosti i neophodno ih je hitno zaustaviti'' - navodi Bećirović.

Neka EU odgovori

O opasnostima popustljive politike Europske unije prema proruskim separatistima iz bh. entiteta RS sve glasnije govore i brojni poslanici Europskog parlamenta koji su, između ostalog, u siječnju 2023. usvojili rezoluciju kojom direktno pozivaju EU da uvede sankcije Miloradu Dodiku. Europski zastupnici s opravdanim povodom i snažnim argumentima pozvali su ministre vanjskih poslova EU da podrže nametanje čvrstih sankcija Miloradu Dodiku i svim drugim osobama u vodstvu RS-a koje su odgovorne za kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma.

''Vrijeme je da i najviši dužnosnici EU odgovore na pitanje kako je moguće da i dalje toleriraju Dodikovu destruktivnu politiku i neefikasno djeluju dok se pred njihovim očima razara Daytonski mirovni sporazum i ugrožava mir i sigurnost na Zapadnom Balkanu. Bez uvođenja najoštrijih sancija Dodikovom režima EU rizikuje da postane njegov sudionik u destabilizaciji ovog dijela Europe'' - istaknuo je Bećirović.

Kako je dodao, samo politički naivni ili zlonamjerni međunarodni i domaći dužnosnici ne vide u kojem pravcu je krenuo Dodikov autokratski i proruski režim, priopćeno je iz njegovog ureda.

Kopirati
Drag cursor here to close