Priopćenje

Bećirović: Dodik je glavni promotor ratnohuškačke retorike

"Podsjećam javnost, upravo je Dodik jedini političar u Bosni i Hercegovini i Europi koji je javno prijetio opkoljavanjem vojarni Oružanih snaga Bosne i Hercegovine".
Vijesti / Politika | 07. 03. 2023. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović snažno je osudio posljednje verbalne napade na reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića te je javno pozvao Milorada Dodika "da prestane sa uporabom neprimjerenog vokabulara".

"Milorad Dodik je glavni promotor ratnohuškačke retorike i antidaytonske politike. Podsjećam javnost, upravo je Dodik jedini političar u Bosni i Hercegovini i Europi koji je javno prijetio opkoljavanjem vojarni Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Zbog takve politike pozivam Tužiteljstvo BiH da počne raditi svoj dio posla i procesuira ekstremne političare koji ugrožavaju mir i stabilnost u zemlji".

"Sve političare u zemlji pozivam da poštuju tradicionalne vrijednosti tolerancije i zajedničkog života u Bosni i Hercegovini i doprinose međusobnom razumijevanju i poštivanju prava na slobodu savjesti i vjere. Političari ne bi smjeli širiti netrpeljivost i predrasude prema drugim vjerskim zajednicama i crkvama".

Kako je kazao, "najoštrije osuđujem Dodikove pokušaje izokretanja činjenica o kojima je govorio vrhovni duhovni poglavar Islamske zajednice".

"Dodik mora znati da nikada nećemo šutjeti kada vidimo da se ugrožavaju ljudska prava, neovisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Mi se ne bojimo pokušaja zastrašivanja od strane deklariranih rušitelja države Bosne i Hercegovine. Oni moraju znati da će se naša borba za demokratsku i europsku Bosnu i Hercegovinu voditi u institucijama države. Ako netko misli da je moguće politiku voditi izvan odredbi Daytonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i zakona Bosne i Hercegovine onda mora biti svjestan i do kakvih negativnih konsekvenci takva politika može dovesti", navodi se u poruci člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića.

Dodik: Amerikanci ne brane Kavazovića, već ideju o oružanoj pobuni

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik oglasio se povodom nedavne izjave reisa Kavazovića da "BiH se brani u institucijama - ako one padnu moramo biti spremni braniti zemlju i oružjem". Dodik je rekao da "iako je skandaloznu izjavu dao Husein Kavazović, američka Ambasada se ponovo obračunava s njim, i umjesto jasne osude reisovih poziva na oružje, što bi bio civilizirani gest jedne ambasade, na opće iznenađenje mi gledamo obranu njegovih stavova".

“U trenutku kada je izvršen teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu prije 12 godina, na moj poziv u kojem izražavam solidarnost s osobljem Ambasade, osuđujući taj teroristički čin, tadašnji američki ambasador u Sarajevu prvo je rekao da to nije teroristički akt i zamolio me da taj atak ne koristim za obračun sa zajedničkim institucijama. Još tada sam shvatio da je američka politika potpuno u službi muslimanskih interesa u BiH, čak i kad im rafalima napadaju Ambasadu. U tom kontekstu vidim i jučerašnje priopćenje Ambasade SAD na Kavazovićeve ratnohuškačke izjave, koje ni muslimanski političari ne mogu braniti”, istaknuo je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je u izjavi za Srnu kazao da je “američka Ambasada šutila kada su iz islamske vjerske zajednice dolazile uvrede na račun pravoslavaca, pa i nedavno iz džamije u Republici Srpskoj”, prenosi N1.

“Kavazović je govorio i da vlah ne može biti načelnik Srebrenice, pa je i to prošlo. Od pasivnih promatrača Kavazovićevih fundamentalističkih stavova, američka Ambasada je krenula u otvorenu obranu prvog muslimana u BiH. Samo što ja osobno mislim da oni ne brane Kavazovića, već ideju o oružanoj pobuni, koju bi muslimani izveli, čijim drugo, do američkim oružjem“, naglasio je Dodik.

On je istaknuo da zbog ovakvog priopćenja u “iole ozbiljnoj državi ambasador bi bio pozvan bar na konsultacije, negdje čak i najuren”.

“Samo u BiH strani diplomata podstiče sukobe, podržava jezik mržnje čak i od vjerskih poglavara, i ostaje diplomata”, konstatirao je Dodik.

Iz Ambasade SAD u BiH jučer je priopćeno da su izjave i reagiranja koji dominiraju političkim diskursom u BiH duboko destruktivni za zemlju i njeno društvo, te da je posebno razočaravajuće kada bilo koji vjerski vođa spominje ili prijeti nasiljem kao rješenjem problema u BiH.

“Sugestija da postoji veća potreba za `mirom i tolerancijom` u BiH je dobra, ali se ova preporuka mora jednako primijeniti na političke vođe BiH, kao i na njene vjerske vođe, i ništa manje na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika“, naveli su iz američke Ambasade u BiH, nakon što je poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović izjavio da “zemlju treba braniti oružjem, ako institucije BiH padnu”.

Kopirati
Drag cursor here to close