Usora

Čović odbacio odgovornost za napetosti u zemlji

"Ako netko pokušava danas stvoriti red u BiH, to je HDZ. Ja želim da poštujemo Ustav i svoje zakone, da stvorimo mogućnosti europskog puta BiH i reformske aktivnosti", istaknuo je Čović.
Vijesti / Politika | 25. 10. 2021. u 14:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Protiv sam sankcija bilo kome, o bilo kome da se radi, i uvijek sam spreman odgovarati za ono što ja radim u institucijama Bosne i Hercegovine", rekao je Čović u izjavi za medije u Usori.

Pojasnio je kako iskustva sankcioniranja dužnosnika u Bosni i Hercegovini, koje je na snazi sa značajnom ulogom Ureda visokog međunarodnog predstavnika, govore da se nije uspio "riješiti nijedan problem u BiH na takav način".

HDZ i red

Čović je odbacio odgovornost za posljednje podizanje napetosti tvrdeći da se njegova stranka i on osobno zauzimaju za red i reforme koje bi zemlju povele prema Europskoj uniji.

"Ako netko pokušava danas stvoriti red u BiH, to je HDZ. Ja želim da poštujemo Ustav i svoje zakone, da stvorimo mogućnosti europskog puta BiH i reformske aktivnosti", istaknuo je Čović.

Pozvao je na razgovore vodeće političare kako bi se postigli dogovor o važnim reformama poput izmjene Izbornoga zakona, kako bi se zajamčilo legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda te otklonila diskriminacija predstavnika manjina sukladno presudama Ustavnoga suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

"Ravnopravnost svih naroda i svih stanovnika BiH je osnova funkcionalnosti BiH", rekao je Čović tvrdeći da se pokušajem nametanja većinskog sustava i dominacije jednoga naroda krši ustav zemlje i Daytonski sporazum.

Zahvala na donacijama

Naime, Čović je okupio načelnike, gradonačelnike i predsjednike županijskih Vlada izabranih ispred HDZ-a u Usori na redovitoj koordinaciji.

Sastanku je nazočio i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

On je govorio o programima od interesa za Hrvate izvan RH, gdje se osvrnuo na ostvarene i aktualne programe.

Posebnu zahvalu uputio je Hrvatima iz BiH i nazočnim dužnosnicima na donacijama i pomoći u obnovi oštećenih zgrada na potresom stradalom području u Republici Hrvatskoj.

Foto: PR / Čović na Usori okupio načelnike i gradonačelnike 

Čović je prezentirao trenutnu aktualnu političku situaciju. Istaknuo je kako rješenja koja su prezentirana političkim dužnosnicima u BiH i predstavnicima međunarodne zajednice u potpunosti implementiraju sve odluke Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava, kako bi se u ovoj neizbornoj godini osiguralo rješenje pitanja legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.

Naglašeno je kako komunikacija i suradnja mora biti aktivna i svakodnevna kako bi se postojeći problemi prepoznali i kako bi se aktivno radilo na njihovu rješavanju.

Foto: PR / Čović na Usori okupio načelnike i gradonačelnike 

Također, naglašena je važnost usklađivanja razvoja lokalnih sredina s aktivnostima unaprjeđenja životnog standarda kroz podizanje ekonomskih, gospodarskih, infrastrukturnih i drugih projekata.

Ministrica financija u Vladi FBiH Jelka Milićević govorila je o analizi utjecaja prijedloga Zakona o porezu na dohodak na proračune Županija i jedinica lokalne samouprave.

Razgovaralo se i o radu i aktivnostima, ali i problemima jedinica lokalne samouprave, aktualnom političkom stanju u BiH te zajedničkim projektima, odnosno kako pomoći općinskim, gradskim, županijskim vlastima i kako riješiti određene probleme lokalnih zajednica u suradnji s višim razinama.

Foto: PR / Čović na Usori okupio načelnike i gradonačelnike 
Kopirati
Drag cursor here to close