Papiri

Avaz tvrdi: Sebiji Izetbegović priznali ispite koje nikad nije položila?!

Novine kažu kako se radi o ''dva lista papira s 10 ocjena koje su rukom ispisane, a koje u Zagrebu Sebija nije ni položila''…
Vijesti / Politika | 28. 11. 2022. u 15:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dnevni avaz objavio je kako je u posjedu ''dokumentacije koja otkriva da su na Medicinskom fakultetu u Sarajevu 'profesorici' (Sebiji Izetbegović, op.ur.) priznati ispiti koje nikad nije ni polagala na postdiplomskom studiju u Zagrebu''.

Dva lista papira

''To potvrđuju i dva lista papira na kojima je rukom upisano deset ispita s ocjenama Sebije Izetbegović, i to na engleskom jeziku, ali bez ikakvog pečata niti ovjere dokumenta. Pobrojane su i ocjene, među kojima su i tri devetke. Ne zna se ni tko je ni kada rukom ispisao i priložio ove dokumente, za koje je tadašnji dekan Medicinskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Nedžad Mulabegović izdao uvjerenje u svrhu prijave na konkurs. Tada je munjevito i krenula Sebijina akademska karijera'', navodi Avaz.

Novine pišu kako se radi se o uvjerenju od 5. lipnja 1996. godine, u kojem stoji kako je ''Izetbegović Sebija, doktor medicine, položila je sve ispite i ispunila sve ostale obaveze na postdiplomskom studiju iz Osnova medicinskih istraživanja - Eksperimentalna medicina Medicinskog fakulteta u Sarajevu''.

O ovome je, navodi Avaz, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Sarajevo obavijestila Tužiteljstvo Kantona Sarajevo, koje već godinu provjerava diplomu Izetbegović, uz sve dokaze iz Zagreba da aktuelna direktorica KCUS-a nije završila postdiplomski studij “Ultrasound in clinical medicine”, niti da joj je na tom studiju izdata bilo kakva diploma.

Indeks bez pečata?

Avaz navodi kako je ''to potvrdio i indeks, također rukom ispisan, bez pečata bilo kojeg profesora ove visokoškolske ustanove''.

''Da stvar bude gora, ad hoc komisija Medicinskog fakulteta u Sarajevu, osnovana na osnovu zahtjeva Senata Univerziteta u Sarajevu, prije nekoliko dana utvrdila je da je sa Sebijinim ispitima sve uredu te da imaju originalni dokument pisan rukom o ekvivalenciji ocjena. Na čelu ove komisije je Erna Suljić, Sebijina desna ruka i osoba od povjerenja'', naveo je Avaz.

Novine kažu kako se radi o ''dva lista papira s 10 ocjena koje su rukom ispisane, a koje u Zagrebu Sebija nije ni položila'' te podsjećaju kako je prije dva tjedna Suljić je na sjednici Senata tvrdila da je dokumentacija otuđena.

''Sebiji su priznati položeni ispiti i stečena prava s druge visokoškolske ustanove iz Zagreba, u skladu s nastavnim planovima i programima postdiplomskog studija u Sarajevu, što je u inspekcijskom nalazu potvrdio tadašnji v. d. dekana Mirsad Dorić. Međutim, ono što ne ide u prilog Sebijinim 'spasiocima', koji su je u žurbi da je spase, objavom lažnog indeksa u režimskim medijima, samo još više ukopali - da nije mogla za 17 dana položiti prvi ispit - jesu dodatni dokazi iz Zagreba koji su u posjedu Avaza'', navele su novine.

Pojašnjenje iz Zagreba

Avaz podsjeća kako je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu dao pojašnjenje kako u dosjeu Sebije Izetbegović ne postoji dokumentacija o polaganju ispita te da imenovana nakon polaganja ispita nije vratila u Studentsku referadu niti indeks niti ispitnu dokumentaciju na temelju koje bi joj se upisalo polaganje ispita u evidenciju. Također, dat je odgovor da „imenovana nije završila postdiplomski studij „Ultrasound in clinical medicine“.

Avaz navodi i kako nema ni podataka o tome koji su položeni ispiti na Medicinskom fakultetu u Zagrebu (prema indeksu) ekvivalenti ispitima prema Nastavnom planu i programu Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Sve ovo, tvrdi Avaz, sada istražuje i Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo.

''U informaciji Tužiteljstvu tvrdi se da je Medicinski fakultet Sarajevo, u postupku stjecanja naučnog stepena Izetbegović, postupao u skladu s tadašnjim propisima iz oblasti visokog obrazovanja. Ali za takvu tvrdnju ne postoji validan dokument. To se odnosi prije svega na Statut Medicinskog fakulteta u Sarajevu, koji je propisivao način prelaska studenta s drugih medicinskih fakulteta i priznavanje položenih ispita, u smislu da je odluku o prelasku studenta donosio Savjet fakulteta na prijedlog dekana, a da je odluku o priznavanju ispita donosio Dekanat po prethodno pribavljenom mišljenju predmetnog nastavnika, odnosno katedre'', navode novine.

Doktorska disertacija

Avaz dodaje i da je u inspekcijskom nalazu navedeno da je dokumentacija za obranu doktorske disertacije nepotpuna.

''Nermana Šemić, šefica Službe za nastavu na Medicinskom fakultetu, izjavila je da je ustanovljeno da su dosjei za prijavu i obranu magistarskog rada, prijavu i obranu doktorske disertacije nepotpuni, odnosno da ne sadrže kompletnu dokumentaciju'', navodi Dnevni avaz.

 

Kopirati
Drag cursor here to close