"Moraju biti partneri"

Austrijski kancelar: BiH i Austrija imaju 'zajedničke probleme'

"Sada smo u situaciji, u BiH i Austriji, da se suočimo s pandemijom i krizom zbog sukoba u Ukrajini, suočit ćemo se zajedno s posljedicama rata, a to su visoke cijene energije, životnih namirnica, što iziskuje suradnju", kazao je Nehammer.
Vijesti / Politika | 18. 03. 2022. u 13:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijski savezni kancelar Karl Nehammer kazao je u Sarajevu da BiH i Austrija moraju biti partneri i surađivati u izazovima s kojima će se susresti.

"Sada smo u situaciji, u BiH i Austriji, da se suočimo s pandemijom i krizom zbog sukoba u Ukrajini, suočit ćemo se zajedno s posljedicama rata, a to su visoke cijene energije, životnih namirnica, što iziskuje suradnju, solidarnost kako bismo se pobrinuli se za budućnost", rekao je Nehammer nakon razgovora s predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom.

BiH u EU

On je na konferenciji za novinare naveo da se razgovara o budućnosti, da BiH i Austrija moraju zajedno da rade na tome i sagledaju kako BiH postane članica EU, da budu partneri i zajedno napreduju, prenosi "Avaz". 

Austrijski kancelar je zajednički naglasio da je njegovoj zemlji stalo da se sve zemlje zapadnog Balkana surađuju i da se tretiraju kao partneri i stvaraju napredak.

"Moramo imati pošten pristup u suočavanju i djelovanju naspram izazova koji su pred nama, da imamo zajedničku volju da ih zajedno riješimo. Izazovi koji se tiču ne bivaju manji, nego veći", ukazao je Nehammer.

U tom smislu, rekao je on, BiH zna da ima dobrog prijatelja u Austriji.

Migracije i sigurnost

On je podsjetio da je ranije dolazio BiH u svojstvo ministarstva sigurnosti i da je tema bila suradnja BiH i Austrije na polju sigurnosti koja je, kako je rekao, bila i ostala izvrsna.

"BiH ima vrlo važnu ulogu u pitanju migracija i važan je partner EU kada je u pitanju sigurnost", naglasio je Nehammer.

On je istaknuo da BiH i Austrija održavaju bliske odnose i zbog velikog broja država BiH koje su integrirani građani Austrije.

"Austrija se zalagala za teritorijalnu cjelovitost i samostalnost BiH. Takav pristup i stav je bio prije 30 godina i od tada se ništa nije promijenilo", naveo je Nehammer.

Kopirati
Drag cursor here to close