Tri tjedna

VSTV pozvao sudove da odgode ročišta

VSTV je odlučio otkazati sva disciplinska ročišta i testiranje i razgovore sa kandidatima zakazane do 3. travnja 2020. godine.
Vijesti / Flash | 15. 03. 2020. u 22:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) pozvalo je predsjednike sudova i glavne tužitelje u Bosni i Hercegovini da razmotre mogućnost otkazivanja zakazanih ročišta u periodu od tri tjedna, od 16. ožujka do 3. travnja 2020. godine.

Vijeće je preporuku o odgađanju ročišta donijelo na telefonskoj sjednici koja je održana u nedjelju 15. marta zbog epidemiološke situacije u zemlji uzrokovane virusom COVID-19. VSTV je, kako se navodi u priopćenju, odlučio otkazati sva disciplinska ročišta i testiranje i razgovore sa kandidatima zakazane do 3. travnja 2020. godine.



Vijeće je pozvalo rukovoditelje sudove i tužiteljstva te sve zaposlene u pravosudnim institucijama u državi da obavezno poštuju upute i odluke nadležnih kriznih stožera i da razmotre mogućnost smanjenja rada unutar institucija.

“Potrebno je razmotriti mogućnost otkazivanja zakazanih ročišta, sudskih i tužiteljskih, u razdoblju od 16. ožujka do 3. travnja 2020. godine, izuzev onih ročišta za koja je zakonom propisano da su hitna ili neodložna, te da o tome hitno obavijeste sve sudionike u postupku. Potrebno je razmotriti mogućnost organiziranja rada u institucijama u mjeri koja osigurava nesmetan rad i zaštitu zaposlenih”, navodi se u priopćenju VSTV-a.

Vijeće je sugeriralo svim nositeljima pravosudnih funkcija i zaposlenim u pravosudnim institucijama da “se dosljedno i odgovorno pridržavaju odluka predsjednika sudova i glavnih tužitelja”.

Vijeće je uspostavilo mehanizam praćenja situacije te ažurnog odlučivanja o svim relevantnim pitanjima koja se odnose na efikasan i nesmetan rad pravosuđa, navodi se u priopćenju.

“Odlučeno je da se odgađaju svi sastanci stalnih komisija i drugih radnih tijela VSTV-a čije je održavanje planirano u periodu do 3. travnja 2020. godine. Također, odlučeno je da se odgađaju zakazana disciplinska ročišta, testiranja kandidata i razgovori sa kandidatima čije je održavanje planirano u navedenom periodu”, navodi se u priopćenju gdje se dodaje kako će o nastavku rada u punom kapacitetu Vijeće će odlučiti naknadno, posebnom odlukom. 

Kopirati
Drag cursor here to close