Skrivanje korupcije?

New York Times se raspisao o Dodiku

''Dodik je u četiri oka, kažu diplomate, nagovijestio da je njegov primarni interes držati državne tužitelje izvan svog domena kako bi se eliminirao rizik da se kredibilni izvještaji o nevjerojatnoj korupciji ikada ozbiljno istraže''
Vijesti / Flash | 03. 01. 2022. u 11:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina se trenutno suočava se s najvećom krizom od balkanskih ratova zbog prijetnji člana BiH Predsjedništva Milroada Dodika “raspačavanjem zemlje,” ali njegova stvarna namjera bi mogla biti da izbjegne provjere navoda o korupciji u entitetu Republika Srpska, objavio je Andrew Higgins u članku kojeg je New York Times posvetio krizi u našoj zemlji opisavši kako Dodik potpaljuje kutiju šibica.

Sjena rata

Higgins navodi da je prošle godine BiH Agencija za lijekove i medicinska sredstva pregledala kisik koji se prodavao bolnicama za liječenje pacijenata od Covid-19 u Republici Srpskoj, te da je otkrila da je kisik je bio namijenjen za upotrebu samo u industrijskim strojevima, a ne za ljudska bića.

“Ali umjesto da pokuša ispraviti situaciju, lider ove regije Milorad Dodik, ratoborni srpski nacionalista, pokušao je razbiti multietničko tkivo bosanske države,” piše Higgins.

Zatim, prenosi N1, objašnjava poteze Dodika koji su uslijedili, počev od najave da će RS uspostaviti svoju vlastitu agenciju za lijekove, prijetnje da će se entitet povući iz Oružanih snaga BiH, pravosuđa i drugih institucija, te da je obećao da će ubrzati ono što on naziva “mirnim raspadom” države.

Navodi da su istražitelji u BiH došli do zaključka da je “kompanija koju kontrolira jedan od bliskih političkih saveznika gospodina Dodika” isporučivala gore navedeni industrijski kisik u bolnicama u RS.

“Neke strane diplomate i protivnički političari vide njegove secesionističke prijetnje prvenstveno kao sredstvo za izbjegavanje navoda o korupciji. Ali u regiji gdje je sjena rata posvuda, mnogi Bosanci strahuju da je mir u zemlji ugrožen,” naveo je Higgins koji opisuje BiH kao “šarenilo različitih naroda i religija” podložno konfliktu.

Rusija

Kao primjer navodi činjenicu da je u Sarajevu ”tinejdžerski srpski nacionalista započeo Prvi svjetski rat, i da su naizgled poremećena brbljanja srpskog psihijatra Radovana Karadžića nagovještavala trogodišnje krvoproliće 1990-ih.”

“Ti balkanski ratovi su ostavili oko 140.000 mrtvih ljudi, uvukli ratne zrakoplove i vojnike NATO-a i stvorili jaz između Rusije i Zapada koji ostaje i danas. Sada Sjedinjene Države i Europska unija, kojoj Bosna teži da se pridruži, očajnički žele spriječiti da nova kriza eskalira u sukob ili da stvori vrstu političke nestabilnosti koju bi Rusija mogla iskoristiti. Rusija, koja želi spriječiti ulazak Bosne u blok ili NATO, već je na strani Dodika,” objašnjava on.

''U Europi su odgovori na provokacije Dodika različiti'', piše Higgins, te navodi da, dok Njemačka i Britanija razgovaraju o sankcijama, “autoritarni lider Mađarske Viktor Orban” je nedavno posjetio Banja Luku “kako bi ponudio podršku Dodiku i obećao je staviti veto na svaki potez Europske unije za uvođenje sankcija”.

Negiranje zločina

“Ali Dodik i mnogi njegovi sunarodnjaci Srbi i dalje negiraju ratne zločine koje su počinili članovi njihove etničke grupe i umjesto toga sebe vide kao žrtve, kao što su to činili tokom rata,” objašnjava on.

Opisuje Dodika kao “nekadašnjeg američkog štićenika” kojeg je administracija Billa Clintona 1998. godine hvalila kao “dašak svježeg zraka” a kojeg sada specijalni izaslanik predsjednika Joe Bidena za regiju, Gabriel Escobar, naziva ga prijetnjom.

Dodik je u listopadu upozorio da će se Srbi u Bosni braniti svojim snagama ako bude potrebno i da Republika Srpska ima “prijatelje,” misleći na Rusiju i Srbiju.

“Srbija, međutim, nije pokazala interes da ponovi svoju ulogu iz 1990-ih, kada je slala oružje i paravojne bande da podrže članove njihove etničke grupe u Bosni. A koliko Rusija zaista podržava gospodina Dodika nije jasno,” ocijenio je Higgins.

“Prošlog mjeseca se vratio iz posjete Moskvi tvrdeći da je dobio obećanje podrške tijekom sastanka s predsjednikom Vladimirom Putinom. Ali Kremlj, koji obično najavljuje sastanke mnogo unaprijed, čekao je danima prije nego što je potvrdio da se to dogodilo,” piše on, te dodaje da je Kremlj tada naveo da je Putinov “glavni događaj” tog dana bila “konferencija o ugljenu” a ne sastanak s Dodikom.

Političko kazalište

“Ipak, Kremlj je očigledno oduševljen što vidi Bosnu u neredu, s obzirom na to da su je Sjedinjene Države i Europa nekada zagovarale kao primjer uspješne izgradnje nacije. Putin je godinama upozoravao bivše komunističke zemlje istočne Evrope da su zapadna obećanja o miru i prosperitetu šuplja,” piše on.

Higgins postavlja pitanje jesu li Dodikove prijetnje “stvarne” ili predstavljaju “političko kazalište da se okupi njegova nacionalistička baza uoči izbora u listopadu”.

“Dodik je u četiri oka, kažu diplomate, nagovijestio da je njegov primarni interes držati državne tužitelje izvan svog domena kako bi se eliminirao rizik da se kredibilni izvještaji o nevjerojatnoj korupciji ikada ozbiljno istraže — uključujući skandal oko industrijskog kisika za pacijente s Covidom,” navodi on.

Na kraju članka Higgins navodi izjavu predsjednika PDP-a, Branislava Borenovića, koji je rekao da “Dodik preživljava od sukoba” i da “mrzi stabilnost jer onda mora objašnjavati zašto živimo ovako kako živimo.”

Kopirati
Drag cursor here to close