Pozvao na promjene

Američki veleposlanik ocijenio stanje u BiH neodrživim

''Trebate zahtijevati efikasne lidere, transparentnost vlasti i odgovornost'', poručio je Nelson.
Vijesti / Politika | 21. 10. 2020. u 20:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Eric Nelson pozvao je građane da izvrše pritisak na vladajuće elite kako bi se provele nužne političke, gospodarske i socijalne promjene u društvu a da kao prvu izglednu priliku za to iskoriste lokalne izbore 15. studenog.

''Malo toga će se promijeniti ako vi, obični građani, ne uradite svoj dio posla ako ne odbijete plaćati mito, ako ne ukažete na gubitke, korupciju, izborne nepravilnosti, ako ne progovorite glasno i jasno i, što je najvažnije, ako ne glasate da biste svoje lidere pozvali na odgovornost'', poručio je veleposlanik Nelson u autorskom tekstu na svom blogu.

Nelson je podsjetio na podatke iz procjene Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), objavljene početkom listopada, u kojoj su analizirane pretpostavke za uspostavu samoodrživih država.

BiH je u toj procjeni (Self-Reliance Roadmap) prošla prilično loše jer kriteriji koje primjenjuje USAID govore kako ta zemlja jedva zaslužuje prolaznu ocjenu kada je riječ o kategorijama poput liberalne demokracije i otvorene vlade, učinkovitosti vlasti, gospodarskoj politici, poduzetništvu.

Nešto je povoljniji rejting kojega BiH ima u očima USAID-a u kategorijama sigurnosti, uloge organizacija civilnog društva, zdravlja djece.

Samoodrživost je u analizama USAID-a definirana kao sposobnost planiranja, financiranja i provedbe rješenja za probleme lokalnog razvoja, kao i opredijeljenost da se ta rješenja provedu učinkovito i odgovorno odnosno situacija u kojoj jedna zemlja može sama rješavati svoje probleme i upravljati svojim razvojem bez potpore međunarodne zajednice.

U BiH to definitivno nije slučaj pa je Nelson građanima poručio da se to ne može promijeniti bez njihova angažiranja kojim se vladajuće političke strukture mora natjerati da promijene sadašnje ponašanje.

''Potreba za promjenama tim jer veća jer svi dostupni pokazatelji govore kako BiH od 2013. godine konstantno nazaduje u dosezanju postavljenih kriterija za samoodrživost'', naveo je veleposlanik, prenosi HINA.

''Bez veće opredijeljenosti vladinih dužnosnika da promijene situaciju, status quo odnosno spirala pada će se nastaviti'', istaknuo je Nelson.

Građane BiH upozorio je kako se mora što prije ukinuti praksa u kojoj se vladajuće stranke koriste javnim tvrtkama kao "političkim bankomatima" kojima jačaju svoju moć i kontroliraju biračko tijelo.

Time je aludirao na poznatu činjenicu da stranke na vlasti odmah nakon izbora podijele "kolač" upravljanja javnim tvrtkama u koje onda zapošljavaju svoje kadrove,a oni onda namještaju natječaje osobama povezanim s vladajućim strukturama.

''Trebate zahtijevati efikasne lidere, transparentnost vlasti i odgovornost. S druge strane, ono što blokira taj put je neizlazak građana na izbore ili predaja kontrole nad njihovom i budućnošću njihove djece tako što svoj glas prodaju za 100 konvertibilnih maraka'', napisao je veleposlanik Nelson uz zaključnu poruku građanima BiH da im je SAD spreman pomoći ako svojim angažmanom odluče promijeniti način upravljanja zemljom.

Kopirati
Drag cursor here to close