Što sad?

Krizni stožer preporučio strankama da ne organiziraju predizborne skupove

''Napominjemo da je u razdoblju pred nama, a u ovisnosti od epidemiološke situacije, moguće uvođenje i drugačijih mjera od trenutno važećih na razini pojedinihžupanija ili Federacije BiH'', dodaju.
Vijesti / Flash | 21. 10. 2020. u 16:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog pogoršavanja epidemiološke situacije, Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva preporučuje i poziva sve političke stranke, kandidate i kandidatkinje da predizbornu kampanju organiziraju i provode na način koji ne uključuje fizička okupljanja ljudi, odnosno predizborne skupove, već korištenje drugih komunikacijskih kanala kao što su TV, internet, plakati, printani materijali itd., priopćeno je.

''Pogoršanje COVID-19 epidemiološke situacije i ubrzano širenje koronavirusa koje bilježimo u posljednje vrijeme na području Federacije BiH zahtijeva provođenje epidemioloških mjera od nadležnih organa, ali i osobnu odgovornost i donošenje ispravnih odluka svih članova našeg društva, u cilju smanjenja rizika od obolijevanja i zaštite života i zdravlja ljudi'', navodi se u priopćenju.

Iz Kriznog stožera naglašavaju da treba osigurati neupitno pravo glasača na pristup porukama svih političkih stranaka, kandidata i kandidatkinja, kako bi mogli donijeti informirane odluke, ali dodaju da u isto vrijeme predizborna kampanja treba biti organizirana tako da se maksimalno smanji rizik od širenja COVID-19 i zaštiti zdravlje građana.

''S obzirom na to da se COVID-19 prenosi s osobe na osobu, javna okupljanja predstavljaju poseban javno-zdravstveni rizik s potencijalnim posljedicama. Postoje jasni dokazi da okupljanja pojačavaju širenje zaraznih bolesti. Prijenos je moguć tijekom putovanja na događaj, na samom događaju kao i nakon događaja, kada se sudionici vrate u mjesto svog boravka.

Sva okupljanja većeg broja ljudi, čak i u okviru dopuštenih, sa sobom nose povećan rizik od širenja infekcije te veći broj ovakvih skupova koji podrazumijeva i značajno veći broj kontakata među ljudima, predstavlja ozbiljan epidemiološki rizik'', ističe se u priopćenju Kriznog stožera.

Taj stožer poziva sve političke stranke, kandidate i kandidatkinje da se prilikom provedbe svih modela predizborne kampanje koji eventualno uključuju neposrednu komunikaciju s ljudima, pridržavaju svih osnovnih higijensko-epidemioloških mjera, kao što je držanje fizičke distance od dva metra između osoba, nošenje zaštitnih maski, izbjegavanje rukovanja, grljenja i ljubljenja, često i temeljito pranje ili dezinfekcija ruku te održavanje respiratorne higijene.

''Napominjemo da je u razdoblju pred nama, a u ovisnosti od epidemiološke situacije, moguće uvođenje i drugačijih mjera od trenutno važećih na razini pojedinihžupanija ili Federacije BiH'', dodaju.

''Vjerujemo da su sve političke stranke, kandidati i kandidatkinje svjesni trenutne situacije vezano za epidemiju COVID-19 te da će pokazati visoki stupanj odgovornosti prema zdravlju stanovništva u Bosni i Hercegovini organizirajući predizbornu kampanju sukladno preporukama i mjerama nadležnih institucija te na način koji smanjuje rizik od širenja COVID-19 i promovira odgovorne odluke za zaštitu vlastitog, kao i zdravlja drugih'', naglasio je Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva.

Kopirati
Drag cursor here to close