Ministar unutarnjih poslova FBiH

Aljoša Čampara: Osmorka neće izdati Bošnjake

Da li je ''Osmorka'' spremna odblokirati projekte koji se tiču RS - Čampara ističe da će se ''Osmorka'' prije svega držati Ustava BiH i međunarodnih dokumenata.
Vijesti / Politika | 05. 12. 2022. u 18:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aljoša Čampara, ministar unutarnjih poslova Federacije BiH (NiP), kazao je za N1 da je u interesu političkih stranaka, kao i građana, što brža uspostava vlasti kako bi Bosna i Hercegovina što brže dobila kandidatski status Europske unije i na taj način otvorila put prema predpristupnim fondovima Unije tj. novcu.

On je odbacio navode političkih protivnika kako će "Osmorka" počiniti izdaju prema Bošnjacima istakavši kako će ova grupa stranaka držati Ustava BiH i međunarodnih dokumenata.

HDZ snosi odgovornost za Čavaru

Na upit je li Elmedin Konaković uspio ''omekšati'' Milorada Dodika s kojim se sinoć sastao u Laktašima, Čampara kaže da je to bio ''neslužbeni susret.''

''Dvojica političkih lidera razgovarali su i o uspostavi vlasti. Riješena su neka pitanja poput usvajanja proračuna, ali i što hitnije uspostave Vijeća ministara.''

Odakle otvorenost za suradnju Dodika i Čovića, te da li je do pritiska međunarodne zajednice - Čampara kaže da je teško odgovoriti što je razlog.

''Zahtjevu Europske unije jeste da se što prije formira vlast kako bi Bosna i Hercegovina dobila kandidatski status i da bi se otvorili predpristupni fondovi EU koju donose novac. Izbori su završeni, ne vidim razlog da se oteže sa uspostavom vlasti'', rekao je Čampara.

''Osmorka'' je glasovala za Čavaru, a na najvišim dužnostima opet imamo ljude s ''američke crne liste''. Čampara kaže da je Čavara bio kandidat HDZ-a i ''da je to njihova odluka i oni moraju snositi odgovornost za njega.''

''Bilo je nezgodno da se podrži (Čavara). Očekujem da će se BiH sada kretati ka euroatlantskim integracijama. Očekujem period smirivanja tenzija.''.

Da li je Dodik nešto slično obećao Konakoviću - Čampara kaže da nije bio na sastanku, ali smatra da je samim tim što je nagoviješteno usvajanje proračuna dobar korak.

Govorio je i o pitanju NATO integracija, te Dodikovom protivljenju. Kaže da su te stvari već riješene, te da imaju odluke Predsjedništva i zakone.

''Što se tiče uknjižbe vojne imovine, ona je vlasništo države i to ne treba previše dokazivati. Imamo u vezi sa tim i odluke Ustavnog suda'', rekao je Čampara, te dodao da sumnja da Dodik neće provesti odluke o vojnoj imovini.

''Moguće da se čovjek mijenja. Nemam konkretan odgovor, ali je vjerovatno i njemu stalo kao i građanima da koristimo EU fondove kako bi se povukla sredstava. Sumnjam da mu nije stalo da dobija neke kredite od Unije.''

Da li je ''Osmorka'' spremna odblokirati projekte koji se tiču RS - Čampara ističe da će se ''Osmorka'' prije svega držati Ustava BiH i  međunarodnih dokumenata.

Zlatni ljiljani u Osmorci

''Država je ta koja će odlučivati o međudržavnim sporazumim, entitet nisu za to nadležni. Sve što je dobro za građa RS i FBiH dobro je i za državu. Ti projeti jedino mogu bit OK ukoliko državne institucije ratifikuju sporazume. Bilo koja druga priča je antiustavna i mi nikada na to nećem pristati.''

O poptužbama kako ''Osmorka'' izdaje Bošnjake i ''ide na noge Dodiku i Čoviću'', ministar unutarnjih poslova FBiH napominje da na njega to ''ne utiče'', ako se misli na ''botovske napade SDA''.

''Imate jedan javni diskurs koji ide od određenih pojedinaca iz vrha SDA i to mene stvarno ne dotiče. Nazivate dojučerašnje kolege i prijatelje izdajnicima… Naravno da nas primitivci neće pokolebati u čistim namjerama'', rekao je, te dodao na kraju:

''Vas neki optužuju da ćete vi nešto dati, a oni su sve to uradili u prošlom mandatu. Nije 'Osmorka' dala 4. izaslanika SNSD-u. Imate Zlate ljiljane u 'Osmorki', koji su obranili Bosnu i Hercegovinu, i oni njih nazivaju izdajnicim, četnicima, neosunećenima.''

Kopirati
Drag cursor here to close