Zavrzlame

Alić: Dogovor o vlasti u HNŽ-u je postignut, problem su imena ministara

U SDA kažu kako je NES otpočetka dio ove priče te da je problem što SDP BiH ne prihvaća pojedine kandidate za ministarska mjesta.
Vijesti / Politika | 23. 10. 2023. u 12:00 Fena/Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon gotovo godinu dana od održanih izbora Hercegovačko-neretvanska županija (HNŽ) danas je trebala dobiti novu županijsku vladu, ali je sjednica županijske skupštine, na kojoj je vlada trebala biti imenovana, u posljednji tren otkazana.

Kako su priopćile dvije od tri članice najavljene vladajuće većine, SDP BiH i HDZ BiH, dogovor je propao zbog inzistiranja SDA da u novu vladu uđe Narodni europski savez (NES) BiH.

SDA: NES otpočetka dio priče

S druge strane, u SDA kažu kako je NES otpočetka dio ove priče te da je problem što SDP BiH ne prihvaća pojedine kandidate za ministarska mjesta.

''Mi smo s NES-om otpočetka imali dogovor da idemo u ovaj proces. Naravno, oko kadrovskih pitanja uvijek postoji razlika u stavovima. (…) Mi smo imali dogovor da zakažemo sjednicu Skupštine i da ljude koji bi trebali biti ministri ne izlažemo javnosti, dok ih ne dovedemo pred samo izglasavanje. U tom nekom usuglašavanju došlo je do problema, jer je SDP-u neprihvatljiv određen pristup koji smo mi imali'' - kazao je u izjavi za Fenu potpredsjednik Skupštine HNŽ-a Džafer Alić (SDA).

Alić je pojasnio kako je raspodjela resora između tri stranke dogovorena, odnosno da su problem ''određena kadrovska rješenja''.

''Ja sam uvijek optimist. Optimističan sam da ćemo mi ovaj proces završiti, možda sam bio previše optimističan za rok u kojem ćemo to uraditi. Smatram da je ovo bio krajnji rok, ali i dalje mislim da smo razumni i da možemo ovaj proces završiti brzo'' – dodao je Alić.

Podsjećamo, Županijski odbor HDZ-a BiH objavio je kako ''ne mogu naći razumno opravdanje za pokušaj uvođenja NES-a u koalicijski sporazum kao opravdanje za izostanak realizacije sporazuma, a sve po završenom pregovaračkom procesu'', te kako žali zbog izostanka realizacije dogovora za formiranje Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

Zalihić: Neprihvatljivo

Arman Zalihić, zastupnik SDP-a BiH u županijskoj Skupštini, rekao je kako je ''za SDP naprihvatljivija bila prva varijanta - da s DF-om i NiP-om napravimo vlast uz HDZ BiH''.

''Komšić je povukao ručnu na priču naše suradnje, i u interesu građana smo tražili neku alternativu. Građani su nas birali da nakon tehničkog mandata Vlade HNŽ napravimo Vladu, ne da sjedimo u hladovini opozicije, i jedina moguća priča je bila otvoriti pregovore sa SDA i HDZ'' rekao je navodeći kako su, unatoč negativnim odnosima, ''posebno s SDA'', smatrali da moraju sjesti i razgovarati.

''Razgovarali smo i o programu i o sporazumu i na kraju kad smo dogovorili i programsku koaliciju i dogovorili program, dogodilo se da 10 sati prije zakazane sjednice Skupštine SDA traži da u cijelu priču, mimo dogovora, uđe još jedna stranka - NES. Nama je to neprihvatljivo, u sporazumu jasno stoji da će ministra pravosuđa usuglasiti SDA i SDP. Dakle, dvije stranke. Imali smo strpljenja, čekali smo, ali na kraju je došao zahtjev da taj resor ne usuglase dvije stranke, nego da se taj resor da NES-u, što je za nas neprihvatljivo'', rekao je Zalihić.

Istaknuo je kako ranije nije bilo najava da SDA želi NES u vlasti.

U Skupštini HNŽ-a sjedi 30 zastupnika, a za potvrđivanje nove županijske vlade potrebna je dvotrećinska podrška, odnosno 20 glasova.

Pojedinačno najjača stranka je HDZ BiH s 11 zastupnika, SDA ima sedam, HDZ 1990 i SDP BiH po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog zastupnika.

Kopirati
Drag cursor here to close