Raskol

Srbi napuštaju parlament BiH

Bosić uvjerava da je ova gesta upozorenja kako bi se ohladile glave.
Vijesti / Politika | 19. 04. 2023. u 15:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajuća Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da će stranke iz Republike Srpske napustiti sjednicu Zastupničkog doma zbog činjenice da su bošnjačke stranke potpisale sporazum o imovini.

Vulić je dodala da je razlog napuštanja sjednice, pored imovine, i ponašanje predsjedavajućeg zastupničkog doma Denisa Zvizdića koji je tijekom rasprave prekidao zastupnika SNSD-a Milorada Kojića, dok je drugim poslanicima dozvoljavao da mu dobacuju i da ga prekidaju.

"Iz Sarajeva je danas poslana poruka da za Srbe ovdje mjesta nema", rekla je Vulić novinarima u Sarajevu.

I SDS, PDP i Pokret za pravdu i red odlučili su da ne prisustvuju nastavku redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine.

''Vraćaju se priče o zastavi, a danas je potpisan dokument svih političkih lidera Bošnjaka koji znači zajednički front prema imovini Republike Srpske'', rekao je SDS-ov zastupnik Mladen Bosić.

Bosić uvjerava da je ova gesta upozorenja kako bi se ohladile glave.

''Nerazumijevanje je sve veće, nove vlasti nisu dale novi impuls. Stvaraju se političke tenzije'', dodao je Bosić.

Odluku je na sličan način pojasnio i PDP-ov Branislav Borenović.

''Današnje potpisivanje stranaka sa bošnjačkim predznakom govori da idu u njima svojstvene konflikte, i da se poigravaju sa emocijama ljudi. Ovo je neodgovorna, huškačka politika, iz upozorenja ne želimo u tome da učestvuju'', rekao je Branislav Borenović.

Podsjećamo, zajedničku izjavu o državnoj imovini Bosne i Hercegovine su usuglasili i potpisali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, predsjednik NS-a Edin Forto, predsjednik NES-a Nermin Ogrešević i predsjednik SBiH-a Semir Efendić.

Video: Bosić: Napustili smo sjednicu zbog intenziviranja konflikta unutar BiH

 

Što kaže Zvizdić

Nakon što su zastupnici iz RS-a, među kojima i Klub poslanika SNSD-a najavili da će napustiti sjednicu, predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić (NiP) je dao polusatnu pauzu.

Prethodno je kazao kako je potpuno jasno da je razlog napuštanja sjednice parlamenta BiH izjava koju je potpisao određeni broj političkih lidera koja je vezana za pitanje državne imovine.

''Pokušalo se to na neki način prikriti lošom atmosferom ovdje u Parlamentu BiH. Nema nikakve loše atmosfere. Radimo u skladu s Poslovnikom prema ranije utvrđenom i dogovorenom dnevnom redu. Ali kao što smo čuli, izjava u vezi s državnom imovinom je ključni i bazni razlog zbog čega su predstavnici stranaka iz RS-a napustili današnje zasjedanje'', naveo je Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close