Još jedan

Adil Osmanović napustio SDA

Osmanović je rekao kako je s bivšim članom SDA, Šemsudinom Mehmedovićem radio na osnivanju nove političke stranke Naprijed ali da nije njezin član.
Vijesti / Politika | 27. 02. 2024. u 12:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nisam više član Stranke demokratske akcije. Stranku sam zvanično napustio, točnije podnio ostavku, prije mjesec i s tim upoznao svoju općinsku organizaciju u Tesliću. Tamo gdje sam se 1990. godine i učlanio u stranku'', rekao je za Dnevni avaz Adil Osmanović, koji je nakon 34 godine napustio stranku u kojoj je bio i na poziciji zamjenika Bakira Izetbegovića.

Naprijed

Osmanović je rekao kako je s bivšim članom SDA, Šemsudinom Mehmedovićem radio na osnivanju nove političke stranke Naprijed ali da nije njezin član.

''Nakon što sam napustio SDA, zajedno s gospodinom Mehmedovićem, pokrenuo sam vrlo dobar i kvalitetan projekt kada je u pitanju politička stranka Naprijed. Niti jednog momenta ne želim da to negiram. Smatram da je to dobar projekt i da treba nastaviti s njim. Ja sam samo rekao da nisam formalnopravno član te stranke, ali jesam dio projekta i sve smo zajedno pokrenuli'', rekao je Osmanovioć za Avaz.

Rekao je i kako da je ''iznenadio potez Mehmedovića da ga predloži u stranačke organe bez konsultacije''.

''Ja sam mu prije toga rekao da treba akcent prvo staviti na teren. Meni je nezgodno da budem potpredsjednik stranke, a nismo završili terenski posao i organizaciju. Rekao sam mu da ne želim da se gore pozicioniram, a da nismo temeljito uradili terenski dio posla. I ovo što je urađeno, sve je to privremenog karaktera, uz uvažavanje ovih ljudi. Kratko i jasno, ja sam to pokrenuo i tu sam, uz Mehmedovića i ovu stranku. Nema potreba da to negiram'', naveo je.

Centrali nije dao objašenjenje

Osmanović kaže da Centrali SDA nije obrazlagao zašto je napustio stranku. Tvrdi da je sve rekao još prije Kongresa stranke.

''Nema potrebe da bilo šta obrazlažem, sve sam davno rekao'', kazao je Osmanović.

Podsjetimo, sredinom siječnja nekadašnji član SDA, Šemsudin Mehmedović, predstavio je u Sarajevu novi politički pokret u BiH, za koji je rekao da ima cilj ''da očuva državu i okupi probosanske snage u platformu Nove bosanske politike''.

'''Naprijed' je u političkom spektru pozicionirana kao stranka umjerenog centra, liberalno-demokratske političke orijentacije. Država za koju će se stranka zalagati je sekularna, a društvo oblikovano sve četirima monotesitičkim religijskim identitetima potpuno kompatibilnim s osobenim bosankim identitetom i sekularnim univerzalnim humanizmom'', kazao je Mehmedović.

Kopirati
Drag cursor here to close