Stižu reakcije

Mostar: SDA i NiP izrazili podršku izgradnji Mevlane u Mostaru

Dok jedni osuđuju ovaj čin, drugi mu daju podršku.
Vijesti / Politika | 25. 02. 2024. u 13:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dan nakon što je u Mostaru postavljena tabla s izgledom projekta Interkulturnog centra ''Mevlana'', na što su iz Grada Mostara rekli kako nisu dane nikakve dozvole, stižu reakcije stranaka i pojedinaca.

Dok jedni osuđuju ovaj čin, drugi mu daju podršku.

Međi ovim drugima su stranke SDA i NiP.

''Kantonalna organizacija Stranke demokratske akcije HNŽ izražava punu institucionalnu podršku izgradnji Interkulturnog centra Mevlana u Mostaru.
Evidentno je da ovaj projekt u svom nazivu i ideji promovira vrijednosti kulturno-civilizacijskog nasljeđa, poštivanja različitosti i multikulturalnost. Sve navedeno promovira mir i sigurnosti, kao i temeljna prava i slobode, što predstavlja osnove Europske unije'', navode iz SDA.

Opredjeljenost ka EU

Dodaju da se ''opredijeljenost za europske integracije kojima teže predstavnici svih naroda koji žive u Bosni i Hercegovini najjednostavnije mogu iskazati i dokazati u Mostaru.

''I to upravo u vrijeme kada BiH treba napraviti reforme koje bi omogućile otvaranje pregovora za punopravno članstvo u Europskoj uniji. U gradu koji je pretrpio ogromna razaranja svih oblika treba graditi institucije koje promiču povezivanje i inkluzivnost. Ekskluzivitet jednog naroda, na štetu drugih koji žive u Mostaru, ne može voditi izgradnji stabilne i prosperitetne Bosne i Hercegovine'', mišljenja su iz SDA.

Dodaju i da će, kao ravnopravan politički subjekt u Gradskom vijeću Mostara legitimno tražiti od Grada Mostara da svojim primjerom isključi sve oblike paralelizama i isključivosti.

''Smatramo da jedan od osnovnih postulata Mostara mora biti povezivanje, a ne ograničavanje bilo kojeg naroda u realizaciji potreba i nepobitnih prava koja imaju. Istrajavati ćemo na jednakopravnosti, početnoj europskoj vrijednosti koja ne smije biti uskraćena nikome'', navode u priopćenju.

Podsjećaju da je ''osnovna ideja europske uprave u Mostaru nakon prestanka sukoba bila upravo da Centralna zona u svojoj osnovi mora biti mjesto susreta svih naroda, interaktivno multikulturalno mjesto koje će biti nukleus daljeg razvoja grada''.

''Zbog toga Gradska uprava Mostara projekt Interkulturnog centra Mevlana treba shvatiti kao kompromisno rješenje Islamske zajednice Mostara, te treba ponuditi rješenje Centralne zone grada koje uključuje sve narode koji žive u Mostaru na jednakim osnovama. Kantonalna organizacija Stranke demokratske akcije HNŽ će u svim segmentima svog djelovanja i na svim nivoima čvrsto zastupati stavove po kojima Mostar mora biti ogledalo evropske Bosne i Hercegovine. Suprotni stavovi navedenim evropskim vrijednostima nikada neće dobiti našu podršku'', navode iz SDA.

NiP daje podršku

Također, i stranka Narod i Pravda izrazila je podršku ovom projektu.

''S obzirom da naša organizacija ima svoje predstavnike i u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije i u Parlamentu FBiH stavljamo se na raspolaganje za bilo kakvu vrstu pomoći Medžlisu Islamske zajednice za realizaciju ovoga projekta'', navodi se u priopćenju .

Iz NiP-a Mostar smatraju da je, uvažavajući sve vjere i nacije, ovaj projekt ''od krucijalnog značaja za Bošnjake, a i sve druge narode u Mostaru''.

''Samo značenje naziva, interkulturni centar "Mevlana" jasno pokazuje namjere oko ovog projekta'', stoji u priopćenju.

Pojašnjavaju kako se pojam interkulturalnosti razlikuje se od onog multikulturalnosti po tome što ne zagovara samo prihvaćanje i toleranciju različitih kultura koje međusobno nisu u doticaju, već da zagaovara i komunikaciju, suživot, raspravu, sklapanje prijateljstava, poslovnih veza i niza drugih konekcija između pripadnika različitih kultura.

Grad Mostar: Radi se o provokaciji

Jučer su na čin postavljanja table na 'spornom' mjestu reagirali iz Grada Mostara, te su naveli da se radi ''o provokaciji i protupravnim radnjama''.

''Na ovoj lokaciji Grad Mostar nije izdao niti je u proceduri izdavanja dozvola za objekt čiji naziv je vidljiv na protupravno postavljenoj tabli. Daljnje radnje će biti poduzete kako bi se nelegalna tabla uklonila s lokacije gradskog parkinga'', rečeno je za Bljesak.info u subotu.

Osim Grada Mostara, na službenom Facebook profilu GO HDZ BiH Mostar objavljeno je još jedno reagiranje s pitanjem: ''Zašto smeta napredak Mostara?''

''U vremenu kada Mostar doživljava i proživljava gospodarski, kulturni, socijalni i svaki drugi napredak, nejasno je da nekomu može smetati takav rezultat pa Mostar stalno vuče natrag! Ako je takva aktivnost i stavljena u svrhu i cilj predizborne ili unutarstranačke kampanje, onda zabrinutost može biti i veća jer postavlja pitanje je li to nečiji program i viđenje budućnosti i napretka?'', priopćili su iz GO HDZ BiH Mostar na društvenim mrežama.

Podsjetimo, tabla je protekle noći išarana i srušena, te je na zemlji dočekala jutro.

Kopirati
Drag cursor here to close