PSBiH

Zastupnici u Parlamentu BiH odbili podržati smjenu ministra Podžića

Za smjenu je glasalo sedam zastupnika, protiv 20, nitko nije bio suzdržan, dok zastupnici HDZ-a BiH nisu glasali.
Vijesti / Politika | 26. 10. 2021. u 16:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zastupnici su glasali protiv odluke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije da smijeni ministra obrane BiH Sifeta Podžića.

Za smjenu je glasalo sedam zastupnika, protiv 20, nitko nije bio suzdržan, dok zastupnici HDZ-a BiH nisu glasali. Oni su sjedili u sali, ali su ugasili monitore i izvukli kartice koje služe za prijavu nazočnosti na sjednici.

Zastupnici Kluba SNSD-a i Srpskog kluba glasali su za smjenu Podžića, dok zastupnici Kluba SDS-a, PDP-a i DNS-a nisu došli na sjednicu.

Ministar obrane Sifet Podžić je u reakciji na odluku zastupnika kazao kako je odložio vježbu s Vojskom Srbije jer je želio zaštiti zdravlje naših vojnika.

“Moje namjere su bile iskrene, želio sam zaštiti zdravlje naših vojnika. Tog tjedna smo imali dženazu i sahranu članova Oružanih snaga, zbog posljedica COVID-19. Ovo s pokušajem moje smjene je otišlo predaleko”, zaključio je državni ministra obrane.

Podsjetimo, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je Odluku o potvrđivanju smjene ministra obrane BiH Sifeta Podžića, koju je početkom listopada donio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

U obrazloženju odluke se navodi da je ministar Podžić "prekršio Zakon o obrani BiH u načinu rada i odlučivanja i jednostranim potezima narušava vladavinu prava i unutrašnje povjerenje, te diplomatske odnose i inozemnu suradnju".

Tegeltija je ovu odluku donio nakon što je ministar obrane BiH Sifet Podžić zatražio odgađanje vojne vježbe između Vojske Republike Srbije i Oružanih snaga BiH. Podžić je tada naveo da su razlozi za to pogoršana epidemiološka situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa u obje zemlje.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je, obraćajući se zastupnicima, kazao da razlozi za donošenje ove odluke nisu ni političke prirode, nisu ni neslaganje s ministrom Podžiće, već konkretna odluka koju je donio ministar Podžić.

"Duboko sam uvjeren da je odluka donesena izvan ovlaštenja ministra obrane, da predstavlja grubo kršenje Zakona o obrani i predstavlja nediplomatski odnos prema nama susjednoj državi Srbiji", kazao je predsjedavajući Tegeltija i podsjetio na redoslijed događaja koji su prethodili donošenju ove odluke.

Naveo je da je ministar obrane BiH 4. listopada donio odluku o otkazivanju vojne vježbe "Manjača 21".

"Ja kao i druge kolege ministri ili barem većina ministara, s ovom odlukom upoznati smo putem medija", kazao je Tegeltija, te podsjetio da je 5. listopada uputio pismo ministru Podžiću i ukazao na štetnost takve odluke te ga pozvao da stavi odluku izvan snage.

Naveo je da je tada telefonom pozvao ministra Podžića i iznio mu svoje stavove i očekivao da će donijeti odluku da povuče to.

"Nakon odluke ministara da ostane pri svojoj odluci donio sam odluku o razrješenju ministra obrane", kazao je Tegeltija.

On natoči raspravi o ovoj točki dnevnog reda, kao i zastupnici SNSD-a i Srpskog kluba.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDS-PDP-DNS u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je da zastupnici iz tog kluba neće sudjelovati u radu sjednice Predstavničkog doma jer poštuju odluku Narodne skupštine Republike Srpske da ne sudjeluju na sjednicama dok se "pitanje nametnutog Inzkovog zakona ne razriješi".

Dodaje da bi zastupnici navedenog kluba nazočili sjednici ukoliko bi na dnevnom redu bila smjena cijeloga Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close