Nova kriza

Majkić: Bošnjačke Oružane snage

Dušanka Majkić kaže kako srpskom članu predsjedništva, Miloradu Dodiku, ostaje mogućnost da blokira sve sljedeće odluke vezane za Ministarstvo obrane i Oružane snage.
Vijesti / Politika | 06. 10. 2021. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bošnjaci smatraju da Oružane snage u kojima će vojska zastupati političke interese bošnjačkog naroda, štititi njih i sasvim marginalizirati predstavnike druga dva naroda da su to Oružane snage kakve treba Bosna i Hercegovina da ima'', rekla je je za ATV Dušanka Majkić, zamjenica predsjedatelja zajedničkog Povjerenstva za obranu i sigurnost PSBIH, i dodala da ovakve BiH više ne ispunjavaju nikakve interese.

Alarm

Govoreći o otkazivanju vojne vježbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije koja je izazvala novu krizu u BiH i zahtjev predsjedatelja Vijeća ministara Zorana Tegeltije za smjenom ministra obrane Sifeta Podžića, Majkić je rekla kako je odluka otvorila nova pitanja u BiH.

''Ako odluke koje se moraju donositi konsenzusom donose samo dva člana Predsjedništva i ako pri tome ni zamjenik ministra iz reda srpskog naroda, a ni najviše rangirani časnik ne znaju za tu stvar onda je to alarmantno'', rekla je.

Kaže kako je bilo za očekivati da će Ministarstvo obrane voditi računa što se događa u tom delikatnom sektoru i da se ne smije igrati s tim.

Video: Tema dana: Gost Dušanka Majkić, 05.10.2021.

''Međutim, vidimo da više ništa nije sveto i da je sve moguće. Ali da vidimo kako je uopće moguće da se takve stvari dogode. To se, znači, desilo u tajnosti. Da li to nešto znači ako se sjetimo da Bakir Izetbegović stalno nečim prijeti, je l' to prijeti Oružanim snagama u kojima su još uvijek Srbi? Drugo, vojna vježba između oružanih snaga i vojske Srbije je planirana prije godinu dana. I godinu dana je pokušavano na različite načine da se ona osujeti. Znamo mi da to Bošnjacima nije bilo po volji, ali nismo očekivali zbog dobre suradnje, regionalne da će tako nešto napraviti'', rekla je.

Komšićevo pitanje

Između ostalog, rekla je kako srpskom članu predsjedništva, Miloradu Dodiku, ostaje mogućnost da blokira sve sljedeće odluke vezane za Ministarstvo obrane i Oružane snage.

''To znači da svi međunarodni kontakti, odnosno međunarodni sporazumi koji su važili u tom dijelu ne moraju više da važe. To znači da odlazak mirovne misije više ne važi i nijedna odluka se više ne može donijeti. Ali to od svega više znači da je to kraj Oružanim snagama'', rekla je.

Navela je kako ''ovakve Oružane snage kakve ih zamišljaju Bošnjaci koje su samo korist jednog naroda, nemaju smisla da postoje'' te da je problem u Željku Komšiću.

"Dakle, rješenje pitanja Željka Komšića kao drugog predstavnika Bošnjaka je prioritetno i jedino u takvom kontekstu ova zemlja može opstati. Realnije je da mi povučemo suglasnost i da provjerimo način na koji bi sve to bilo izvedeno kako bi Republika Srpska stavila na raspolaganje oružane snage kojima bi mogla na vjeruje", rekla je za ATV Majkić.

Kopirati
Drag cursor here to close