Šest točaka

Vremeplov: Kako su države zaboravile na obećanje iz Mostara

"Uvjeren sam da klima koju smo danas izgradili može pomoći izvršnim vlastima u sve tri države da rješavaju otvorena pitanja koja nas već dugo opterećuju i koja do sada nismo uspjeli riješiti, a primarno se odnose na našu budućnost'', kazao je Čović
Vijesti / Politika | 06. 03. 2022. u 23:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan, 6. ožujka 2018. godine, na trilateralnom sastanku u Mostaru dogovorena je zajednička izjava članova Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije i Hrvatske koja sadrži šest točaka, a prva se odnosi na moratorij na izjave o prošlosti.

Druga je bila jačanje suradnje u oblasti europskih integracija, a treća jačanje regionalne ekonomske suradnje i infrastrukturnih projekata.
 
Četvrta točka je dogovoreno intenziviranje rada povjerenstva za rješavanje bilateralnih pitanja.
 
Peta točka je ispunjavanje točaka iz Strategije proširenja EU na zapadni Balkan, a šesta je poštovanje suvereniteta i integriteta svih zemalja članica trilaterale.
 
Na sastanku je dogovoreno i intenziviranje suradnje i dobrosusjedskih odnosa.
 
''Suština današnjih razgovora vezala se za strategiju proširenja Europske unije i na toj strategiji smo tražili dodirne točke koje bi mogli unaprijediti naše odnose. Uvjeren sam da klima koju smo danas izgradili u budućnosti može pomoći izvršnim vlastima u sve tri države da rješavaju otvorena pitanja koja nas već dugo opterećuju i koja do sada nismo uspjeli riješiti, a primarno se odnose na našu budućnost'', kazao je tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Čović na konferenciji za novinare.
 
Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, rekao je kako Srbija s pažnjom prati sve odnose u BiH.
 
''Ne mislimo da se trebamo miješati. Poštujemo Daytona i konstitutivnost tri naroda i postojanje dva entiteta i teritorijalni integritet BiH. to je za nas važno a sve ostalo je na narodima i predstavnicima'', rekao je Vučić. Rekao je kako je Srbija Bosni i Hercegovini dala ''najkonkretnije prijedloge i ti prijedlozi nisu odgovarali Srbiji najviše''.
 
''Prijedlog koji samo ponudili bio je kompromisni. To je 373 kilometra granice i da to nisu veliki problemi. Može se to riješiti brže'', rekao je Vučić.
 
"Demografska kretanja i depopulacija naših država jedno je od pitanja kojim se bavim u Republici Hrvatskoj. Zabrinjavaju me trendovi i u Bosni i Hercegovini. Vjerujem da u toj našoj zajedničkoj suradnji možemo učiniti puno kako bi osigurali opstanak i ostanak svih triju naroda i drugih u BiH", rekla je tadašnja hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.
Kopirati
Drag cursor here to close