Međuizbori

SAD: Tijesna utrka za Senat

Zatvorena su posljednja birališta na američkim međuizborima u američkoj saveznoj državi Aljasci, javlja BBC. Birači u državi biraju guvernera te predstavnike u Zastupničkom domu i Senatu.
Vijesti / Politika | 09. 11. 2022. u 10:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijesna utrka vodi se za Senat na američkim međuizborima: demokrati trenutno imaju 48 mjesta a republikanci 47, javlja BBC.

Kad bi republikanci demokratima preoteli kontrolu nad Senatom, mogli bi spriječiti zakonodavne planove Joea Bidena za njegove sljedeće dvije godine na dužnosti.

Čini se da će se borba za Senat svesti na četiri najtješnje utrke.

U Georgiji je utrka između republikanca Herschela Walkera i demokrata Raphaela Warnocka pretijesna da bi se mogao proglasiti pobjednik.

Ako demokrati tamo izgube, morat će dobiti i Nevadu i Arizonu kako bi zadržali kontrolu nad Senatom.

U Nevadi se vodi utrka između demokratkinje Catherine Cortez Masto i njezinog republikanskog protukandidata Adama Laxalta.

U Arizoni je utrka između demokrata Marka Kellyja i republikanca Blakea Mastersa također jako tijesna.

Ako demokrati izgube Nevadu ili Arizonu, morali bi dobiti Wisconsin, gdje se demokrat Mandela Barnes bori protiv republikanca Rona Johnsona. 

Prva deklarirana lezbijka bit će guvernerka, prvi pripadnik generacije "Z" u Kongresu

Maura Healey bit će prva guvernerka koja se otvoreno deklarirala kao lezbijka, izabrana u državi Massachusetts, objavili su mediji, dok će 25-ogodišnji Maxwell Frost biti prvi pripadnik generacije "Z" koji je ušao u američki Kongres.

Na međuizborima u utorak koji se održavaju na polovici predsjedničkog mandata, pedesetjednogodišnja demokratkinja lako je pobijedila Geoffa Diehla, po mrežama Fox News i NBC.

Demokrat Maxwell Frost osvojio je na Floridi mjesto u Zastupničkom domu, objavilo je više američkih medija.

“Napisali smo povijest za građane Floride, generaciju ‘Z’ i za sve one koji vjeruju u bolju budućnost”, tvitao je.

Bivša glasnogovornica Donalda Trumpa u Bijeloj kući Sarah Huckabee Sanders izabrana je za guvernerku Arkansasa. 

Demokrati ugrabili odlučujuće mjesto za Senat u Pennsylvaniji

Demokrati su osvojili danas ujutro potencijalno odlučujuće mjesto za kontrolu Senata u saveznoj državi Pennsylvaniji gdje je John Fetterman pobijedio sljedbenika Donalda Trumpa, dr. Mehmeta Oza, javljaju televizije Fox News i NBC.

Muškarac divovskog rasta koji je pretrpio moždani udar u svibnju, John Fetterman se za mjesto u Senatu natjecao s liječnikom superzvijezdom Mehmetom Ozom u dvoboju koji je bio najviše praćen na ovim međuizborima.

- Kladili smo se na stanovnike Pennsylvanie - i niste nas iznevjerili. Ni ja vas neću iznevjeriti, reagirao je odmah nakon objave pobjede demokrat Fetterman u zahvali biračima.

- Predsjednik (Joe Biden) poslao je poruku kojom je čestitao Fettermanu, objavila je Bijela kuća.

- Ponosan sam što smo se natjecali za zaštitu prava žena na izbor, rekao je aludirajuući na pravo na pobačaj koji je bio u središtu kampanje te istočne savezne države, jedne od nekoliko koje nazivaju "swing" jer ponekad glasaju za demokrate, a ponekad biraju republikance.

Prednost Johna Fettermana topila se zadnjih tjedana i na kraju postala pretijesna da bi se mogao odrediti izborni favorit.

Kampanju mu je omeo moždani udar što je dovelo u pitanje njegove sposobnosti da obnaša senatorsku dužnost, napose nakon intervjua u kojem se pomagao uređajem da bi čuo postavljena pitanja zbog problema sa sluhom.

To senatsko mjesto dugo je držao republikanac i ono je odlučujuće za kontrolu gornjeg doma američkog Kongresa pa prema tome i za preostale dvije godine mandata Joea Bidena.

Senator u dobi od 89 godina osvojio osmi mandat

Republikanac Chuck Grassley (89), senator iz Iowe od 1981., osvojio je u utorak osmi mandat, javljaju NBC i CBS.

Suočio se s najtješnjom utrkom u 42 godine, protiv demokrata i bivšeg visokog vojnog časnika Michaela Frankena.

Chuck Grassley će na kraju novog mandata imati 95 godina.

Taj član senatskog Odbora za pravosuđe tijekom cijele svoje karijere želio je biti glas ruralne Amerike i obiteljskih farmi, a i sam je poljoprivrednik.

Ove je godine vodio kampanju o inflaciji.

Donald Trump mu je dao podršku, iako je Chuck Grassley možda imao neslaganja s bivšim predsjednikom, čiju je politiku ipak uvelike podržavao.

U braku je 68 godina, ima petero djece.

Zatvorena posljednja birališta na američkim međuizborima

Zatvorena su posljednja birališta na američkim međuizborima u američkoj saveznoj državi Aljasci, javlja BBC. Birači u državi biraju guvernera te predstavnike u Zastupničkom domu i Senatu.

Republikanci su na putu da preuzmu kontrolu u Zastupničkom domom, kako stižu rezultati ključnih američkih međuizbora.

Ali bitka za kontrolu u Senatu vrlo je tijesna s ključnim državama Georgije, Pennsylvanije, Arizone i Nevade gdje je još ishod neizvjestan.

Izbori na sredini mandata tradicionalno su nepovoljni za stranku koja zauzima Bijelu kuću.

Na senatskim izborima je ishod krajnje neizvjestan i demokrati se nadaju da bi ondje mogli opstati kao vladajući, za razliku od Zastupničkog doma koji će izgubiti.

Kopirati
Drag cursor here to close